Postet nga: UNESCO

Plisi nuk duhet të ekzistojë vetëm në muze

Zhdukja e artizanatit dhe e veglave të vjetra për përpunimin e plisit, kapelës tradicionale shqiptare, e ndërlikon fushatën për futjen e plisit në Listë...

Ndotja minerare rrezikon statusin e UNESCO-s për liqenin e Ohrit

Në liqenin e Pogradecit, mbetjet e vjetra minerare dhe kontratat aktuale koncesionare vazhdojnë të ndosin ekosistemin si dhe të vënë në rrezik statusin e trashëgimisë natyrore botërore, ...

UNESCO: Shifrat e vrasjeve të gazetarëve në rritje

Numri i gazetarëve të vrarë në mbarë botën është shënuar me rritje të ndjeshme në vitin 2022, pas një regjistrimi në rënie gjatë tri viteve të më...

Xhubleta, veshja shekullore e shqiptarëve që u bë pasuri botërore - VIDEO

Xhubleta konsiderohet si veshja më e vjetër e shqiptarëve. Mosha e saj, sipas etnologëve shkon përtej 4 mijë vjetëve. Xhubleta është ruajtur dhe përdorur deri ...

UNESCO merr në mbrojtje xhubletën shqiptare

“Xhubleta” - veshja tradicionale 4 mijë vjeçare e cila prezanton kulturën shqiptare ka arritur të bëhet pjesë e Organizatës e Kombeve të Bashkuara për Arsim, Shkencë ...

Xhubleta shqiptare futet në UNESCO

Xhubleta, si veshje tradicionale shqiptare, është marrë nën mbrojtje nga Organizata e Kombeve të Bashkuara për Arsim, Shkencë dhe Kulturë (UNESCO).

Ukraina kërkon përjashtimin e Rusisë nga UNESCO-ja

Ukraina planifikon t’i drejtohet Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Arsimin, Shkencën dhe Kulturën me një kërkesë për t’i hequr Rusisë statusin ...

UNESCO: Mbi 50 objekte historike e fetare në Ukrainë janë dëmtuar që nga fillimi i luftës

Agjencia kulturore e Kombeve të Bashkuara - UNESCO njofton se të paktën 53 vende historike, objekte fetare dhe muze në Ukrainë, janë dëmtuar ose shkatërruar pjesërisht që ...