Zvicra aprovon përdorimin e vaksinës së Pfizer

Rregullatori shëndetësor zviceran Swissmedic ka aprovuar vaksinën e koronavirusit nga Pfizer/BioNTech.

Sipas autoriteteve zvicerane, niveli i mbrojtjes është mbi 90% në javë pas dozës së dytë.

Dy muaj pas marrjes së aplikimit, Swissmedic, Agjencia Zvicerane për Produkte Terapeutike, i ka dhënë vaksinën e koronavirusit Comirnaty® (BNT162b2) dritën jeshile. Bazuar në të dhënat e disponueshme, agjencia gjeti një nivel krahasimisht të lartë të efikasitetit në të gjitha grupmoshat që u testuan.

“Siguria e pacientëve është një parakusht thelbësor, veçanërisht kur bëhet fjalë për autorizimin e vaksinave,” tha Drejtori i Swissmedic Raimund Bruhin në një njoftim për media të shtunën.

“Falë procedurës së rrotullimit dhe ekipeve tona të organizuara në mënyrë fleksibile, ne megjithatë arritëm të marrim një vendim shpejt – duke përmbushur gjithashtu plotësisht tre kërkesat më të rëndësishme të sigurisë, efikasitetit dhe cilësisë”.

Kushdo nga mosha 16 vjeç e lart mund të vaksinohet kundër koronavirusit të ri (SARS-CoV-2), në varësi të pajtueshmërisë me rekomandimet zyrtare të qeverisë federale të vaksinimit. Për mbrojtje optimale, Sëissmedic sugjeron dy injeksione intramuskulare të vaksinës, me distancë të paktën 21 ditë me njëra-tjetrën.

Aplikimi për autorizim për Comirnaty®, një vaksinë mARN, u paraqit në mes të tetorit dhe u shqyrtua në mënyrë të vazhdueshme (“paraqitja kodrina”). Vaksina është aprovuar tashmë në Britani, Kanada, Shtetet e Bashkuara dhe vende të tjera.

Përveç Pfizer / BioNTech, Zvicra ka nënshkruar marrëveshje me prodhuesit e vaksinave Moderna dhe AstraZeneca. Vendi Alpin tani ka 15.8 milion doza vaksinash me porosi nga tre prodhuesit, në pritje të miratimit nga rregullatori i shëndetit./ Swissinfo