FOTO: CNN

Islanda do të lejojë vrasjen e 2 mijë balenave brenda pesë viteve të ardhshme

Qeveria islandeze njoftoi se do të lejojë deri në 2,000 balena për t’u vrarë në pesë vitet e ardhshme, por që konservatorët thonë se është çnjerëzore, dhe se ka përfitime minimale ekonomike dhe sfidon ndalimin ndërkombëtar për vrasjen e balenave.

Në një deklaratë, Ministria e Peshkimit dhe Bujqësisë të martën tha se maksimumi prej 209 balenash fin dhe 217 balenë minke mund të vriten çdo vit ndërmjet 2018 dhe 2025, raporton CNN.

Ministri i Peshkimit i Islandës Kristján Þór Júlíusson tha se kuotat e reja të balenave janë të qëndrueshme dhe bazohen në kërkimet e Institutit Kombëtar të Kërkimeve Detare dhe Universitetit të Islandës.

“Peshkimi në ujërat islandeze drejtohet vetëm në rezervat e balenave të bollshme, balenat e zakonshme të Minashteve të Veriut dhe balena fin në përputhje me të drejtën ndërkombëtare”, tha zëdhënësi i ministrisë.

Por aktivistët dhe konservatorët nuk pajtohen. Shoqata Islandeze e Mjedisit kritikoi hulumtimet në të cilat Ministria e Peshkimit mbështeti kuotat e saj.

Ruajtja e Balenave dhe Delfinëve (WDC), një organizatë që synon mbrojtjen e balenave anembanë botës, tha se gjuetia e balenave nuk është më e dobishme për ekonominë e Islandës dhe i mungon mbështetja publike.

“Ky është një vend që përqafon balenën dhe tani ka një marrëdhënie të ndryshme me balenat”, tha për CNN zëdhënësi i WDC, Chris Butler-Stroud. “Realiteti është se mishi i balenave që po konsumohet është kryesisht nga turistët, për fat të keq”.

Një raport nga Universiteti i Islandës tha se mbikëqyrja e balenave kontribuoi në ekonomi me 13.4 milion dollarë, ndërsa kompania e gjuetisë balenë Hval hf. Kontribuar 8.4 milion dollarë. Sipas raportit, më shumë njerëz janë të punësuar në mbikëqyrjen e balenave sesa në gjueti balenash, por pagat janë më të larta në gjueti të balenave.

Por WCD argumenton se në vend që të mbështetet në shkencën e vet, Islanda duhet të dëgjojë thirrjet mbare botërore për të ndaluar gjuetinë e balenave.

Përgatiti: Xheneta Murtezaj