Foto: Rawf8 

Windows 11 ka ardhur - si duhet instaluar nëse veç e keni Windows 10?

Versioni i fundit i sistemit operativ ëindoës 11 tani më në fund ka ardhur. Nëse jeni në posedim të ëindoës 10, azhurnimi është plotësisht falas, por si me çdo gjë, ka disa gjëra shumë të rëndësishme për t’u parë.

Windows 11 ka mbërritur, përdoruesve të Windows 10 iu është dhënë mundësia të përditësohen falas, dhe e gjithë procedura duhet, të paktën në letër, të jetë relativisht e thjeshtë shkruan portali kroat tportal.hr. Fatkeqësisht, siç u njoftua për disa muaj, Microsoft përfundimisht ka mbetur shumë strikt në aspektin e kërkesave të harduerit për versionin e ri të OS, që do të thotë se një numër i madh i përdoruesve të kompjuterit, pavarësisht sa të rinj, do të kenë ende probleme me kalimin e pastër.

Për ta bërë një azhurnim brenda sistemit, do të duhet të prisni që Microsoft ta ofrojë atë brenda menysë së njohur tashmë të përditësimit të softuerit të vendosur nën Start> Settings> Update & Security. Nëse përditësoni rregullisht softuerin, planifikoni një azhurnim dhe nëse Microsoft jua ofron, do të merrni një konfirmim në anën e djathtë të ekranit se gjithçka është në rregull dhe se koha juaj me ëindoës 10, nëse dëshironi, është afër fundit.

Kërkesa minimale

Nëse jo, do të keni mundësinë të kontrolloni se çfarë është saktësisht e gabuar duke shkarkuar aplikacionin PC Health Check, të cilin normalisht e përdor për ta rishikuar shpejt çdo problem që mund të ketë kompjuteri juaj – gjëra të tilla si një llogari e paverifikuar e Microsoft-it, softuer i pa përditësuar ose probleme me shoferin, dhe kështu me radhë. Pasi ta instaloni dhe lansoni atë, do të keni një reklamë të ëindoës 11 në krye të aplikacionit dhe një buton të vogël ‘Check Now’ ku pastaj do të shfaqet një ekran i ri ku do të marrësh një raport mbi gjërat e tua aktuale PC duhet të azhurnohet. Klikoni mbi të.

Do të shihni një listë të veçorive të nevojshme për të instaluar kompjuterin. Nëse jeni me fat, do të keni dy ose tri gjëra që mund të zgjidhni duke shkuar në BIOS. Nëse nuk e keni një të tillë, do të merrni një listë të komponentëve që nuk i plotësojnë kriteret e Microsoft dhe do t’ju kërkojnë të futeni në dyqanin e komponentëve. Artikujt e ndryshueshëm, TPM 2.0 dhe Secure Boot, i shërbejnë Microsoft -it si mbrojtje kundër Malëare dhe kërcënimeve të tjera, si dhe siguri shumë solide kundër piraterisë së softuerit. TMP 2.0 mund të aktivizohet përmes menusë, në varësi të prodhuesit të motherboard -it tuaj, ndërsa për Secure Boot do t’ju duhet të ndryshoni BIOS -in në UEFI, i cili përfshin, nëse jo tashmë në të, kalimin e diskut të sistemit MBR në modalitetin GPT.

Pasi të keni bërë gjithçka dhe të ristartoni kompjuterin tuaj, duhet që, brenda ëindoës 10, ta ristartoni kontrollin e kërkesave minimale të PC Health Check dhe, me pak fat, të plotësoni të gjitha kërkesat e azhurnimit. Nëse Windows 10 ju ofron një version të ri të sistemit, do të jeni në gjendje të filloni procesin e azhurnimit përmes menysë së azhurnimit të softuerit të përmendur më lart.

Procesi i instalimit

Para se të azhurnoni sistemin, ju sugjerojmë që të bëni një kopje rezervë dhe të siguroheni që nëse diçka shkon keq, të mos humbni gjithçka që keni pasur tashmë. Procesi i azhurnimit në vetvete është më i lehtë për tu bërë duke shkarkuar Windows 11 Installation Assistant. Thjesht zgjidhni Run pasi ta shkarkoni për të kontrolluar kërkesat e harduerit, klikoni Accept and Install kur programi ju ofron licencë dhe filloni instalimin. Pasi programi të jetë i instaluar, do t’ju kërkohet ta ristartoni kompjuterin – kompjuteri juaj do të ristartojë disa herë, por mos u shqetësoni – ky është një instalim standard gjatë të cilit do t’ju duhet ta lini kompjuterin tuaj të ndezur.

Keni durim

Nëse nuk jeni të sigurt nëse doni të mirreni me dilemat e mësipërme, ju rekomandojmë fuqimisht që ta dërgoni kompjuterin tuaj në një qendër shërbimi të autorizuar për të bërë azhurnimin për ju. Gjithashtu mbani në mend se sistemi operativ u bë publik vetëm pak ditë më parë, që do të thotë se mund të hasni gabime që mund ta prishin kënaqësinë e përdorimit të Windows 11 të ri. Nëse, në fund, azhurnimi dështon, nuk ka arsye për t’u shqetësuar – Windows 10 do të ketë mbështetje softuerike dhe të gjitha azhurnimet të paktën deri në vitin 2025.

Përgatiti: Nuhi Shala