Vlera e kriptomonedhave në nivelin më të ulët që nga dhjetori i vitit 2020

Inflacioni vazhdon të rritet, stoqet janë në deficit të madh dhe investitorët po heqin qafe asetet e rrezikshme, të cilat gjithashtu po i tërheqin kriptovalutat në devalvim.

Vazhdon tendenca negative në tregun e kriptomonedhave që po e shohim prej muajsh. Nuk ka fund për dobësitë dhe skuqjet në bursë, dhe vlera totale e tregut të kriptove, pasi më shumë se 200 miliardë dollarë janë fshirë në atë treg gjatë fundjavës, tani ka rënë nën një trilion dollarë.

Herën e fundit kur një situatë e tillë, pra vlera ka qenë më pak se një trilionë, ka qenë në muajin e parë të vitit të kaluar. Në kohën më të mirë për kripto-n, që ishte në nëntor të vitit të kaluar, vlera e të gjithë tregut iu afrua 3 trilionëve, por më pas pasoi një rënie dhe vlera e më shumë se një trilionë dollarëve u fshi vetëm në dy muajt e fundit.

Vëmendja më e madhe është përqendruar te kriptomonedha më e njohur bitcoin, e cila ka rënë nën 24,000 dollarë për herë të parë që nga dhjetori i vitit 2020. Këtë vit është në minus rreth 50 për qind dhe në minus të madh është etherium, vlera e të cilit tani është më pak se 1200 dollarë ndërkohë që në nëntorin e vitit të kaluar vlera e tij kishte arritur në pothuajse 5 mijë dollarë.

Arsyen e rënies së vazhdueshme të kriptomonedhave, investitorët e shohin në zgjidhjen e aseteve të rrezikshme të investitorëve për shkak të rritjes së mëtejshme të inflacionit dhe rritjes së pasigurisë ekonomike globale. Gjithashtu, CNBC vë në pah njoftimin për rritje të normave të interesit të Rezervës Federale të SHBA.

Vlera e kriptos, beson nënkryetari i shkëmbimit të kriptomonedhave, Luna Vijay Ayyar, nuk ka arritur ende pikën e saj më të ulët, pas së cilës mund të pritet rimëkëmbja dhe fillimi i rritjes. Ai i përkujtoi krizat e mëparshme dhe rënien e vlerave kur bitcoin ra rreth 80 për qind nga niveli i tij i mëparshëm. Për momentin, rënia në krahasim me kulmin nga nëntori i vitit të kaluar është 63 për qind, që është një nga treguesit se rënia mund të vazhdojë./CNBC

Përgatiti: Nuhi Shala