Telefoni i fikur mund ta rrisë ankthin te disa njerëz

Ndonjëherë të gjithë duhet t’i fikin telefonat e tyre dhe ta shijojnë paqen pa pranuar njoftime të vazhdueshme në telefonat e tyre të mençur, por duket se për disa njerëz kjo nuk është zgjidhja më e mirë.

Shumë prej tyre janë bërë aq të varur nga telefonat e mençur saqë nuk kalojnë as dhjetë minuta para se të kontrollojnë ekranin e pajisjes së tyre për një mesazh, email apo njoftim të ri. Me një fokus të tillë në telefonat që tingëllojnë vazhdimisht, është e vështirë të përqendrohesh në jetën e përditshme, studimin ose punën. Disa kërkime të mëparshme kanë treguar se njerëzit janë më produktivë kur telefonat e tyre janë të fikur, sepse ata mendojnë më pak për telefonat e tyre dhe përmbajtjen në to.

Për ta reduktuar varësinë nga telefonat, domethënë për të menduar më pak për njoftimet, por edhe për ta reduktuar ankthin që shpesh vjen me të, disa përdorues vendosin t’i ndalin plotësisht telefonat e tyre dhe t’i përkushtohen detyrave të tyre pa shpërqendrime.

Një studim i fundit i botuar në revistën shkencore Computers in Human Behavior u përpoq t’i përgjigjej pyetjes nëse heshtja e telefonit tuaj do t’i reduktojë shpërqendrimet dhe ankthin, ose nëse do të jeni më të angazhuar në përmbajtjen që mund ta humbisni ndërkohë që shfletoni nëpër ekran. Hulumtimi u krye në 138 përdorues të iPhone – 42 për qind e tyre i mbanin telefonat e tyre të ndezur me vibrim, 8 për qind i heshtën plotësisht, ndërsa pjesa tjetër i lanë telefonat ndezur dhe njoftimet e ndezura. Rezultatet janë mjaft interesante.

Gjegjësisht, ata që telefonat e tyre i kishin të çaktivizuar, i kontrollonin telefonat e tyre shumë më shpesh për të parë nëse kishin marrë mesazhe apo njoftime të reja në krahasim me përdoruesit, telefonat e të cilëve ishin në vibrim, pra që kishin njoftime të përforcuara. Gjithashtu, ky grup përdoruesish shpenzonte më shumë kohë në rrjetet sociale në krahasim me përdoruesit e tjerë dhe kjo vlen veçanërisht për ata që kanë të ashtuquajturat FOMO.

Kjo shkurtesë (frika ngamosqasja në telefona) u referohet njerëzve që kanë frikë të humbasin diçka, një mesazh, një njoftim ose një ngjarje, dhe për ata që vuajnë nga FOMO, heshtja e njoftimeve ishte veçanërisht “shqetësuese psikologjikisht”. Shkencëtarët thonë se është mjaft e lehtë të dallosh njerëzit që kanë FOMO, sepse janë njerëz që fokusohen në shumë gjëra në të njëjtën kohë dhe nuk plotësojnë asnjërën prej tyre dhe shpesh shmangin marrjen e vendimeve sepse shpresojnë që diçka e re dhe më interesante do vijnë së bashku me kohën, mund të shfaqen.

Bazuar në rezultatet e hulumtimit, shkencëtarët rekomandojnë që personat që kanë probleme me FOMO, në vend që t’i fikin plotësisht njoftimet, të preferojnë t’i aktivizojnë njoftimet, por vetëm për njoftimet nga miqtë e afërt dhe familjarët në mënyrë që të mos ndihen sikur po e humbin ndonjë informacionin që është i rëndësishëm për ta, jashtëzakonisht i rëndësishëm./JPost