Spotify, shërbimi i parë i transmetimit të muzikës që i tejkalon 200 milionë abonentë me pagesë

Numri i abonentëve premium të Spotify u rrit në 205 milionë që nga 31 dhjetori, njoftoi kompania në publikimin e sotëm të fitimeve, që përfaqëson një rritje prej 14 për qind nga viti në vit. Kjo ndihmoi në rritjen e përdoruesve të saj aktivë mujorë (monthly active users  – MAU) në 489 milionë, një rritje prej 20%. Kjo është mbi udhëzimet e saj nga tremujori i kaluar, kur tha se pritej të arrinte 202 milionë abonentë premium dhe 479 milionë MAU.

Publikimi i të ardhurave vjen një javë pasi Spotify njoftoi për largime nga puna që prekin gjashtë përqind të kompanisë së saj, ose pak më pak se 600 punonjës. Mirëpo, ashtu si kompanitë e tjera të teknologjisë që përballen me të njëjtën rënie ekonomike, publikimi i fundit i fitimeve të Spotify sugjeron se situata e tij financiare nuk është përkeqësuar ndjeshëm në muajt e fundit. Arsyetimi pas këtyre pushimeve nga puna në industri mund të ketë më shumë të bëjë me investitorët sesa me përfitimin e papërpunuar.

Spotify postoi një humbje operative prej 231 milionë euro (rreth 250 milionë dollarë) në këtë tremujor. Por kjo nuk është një largim i madh nga performanca e kaluar e kompanisë, duke pasur parasysh se ajo ka prirur t’i japë prioritet rritjes sesa kthimit të një fitimi në baza tremujore. Shifra është nën drejtimin e saj të mëparshëm për një humbje prej 300 milionë euro këtë tremujor. Të ardhurat mesatare për abonentët premium tani janë 4,55 euro , një rritje prej 3 për qind nga viti në vit, por pak më pak krahasuar me 4,63 euro tremujorin e kaluar.

Publikimi i sotëm i të ardhurave mbërriti pa ndonjë lajm tjetër për Spotify HiFi, një nivel i ri abonimi që premton transmetim audio me cilësi CD pa humbje që u njoftua në një ngjarje të madhe të lansimit të Spotify pothuajse dy vjet më parë. Në këtë pikë, ka dyshime se Spotify i është dashur ta rimendojë veçorinë në dritën e konkurrentëve Apple Music dhe Amazon Music që tani ofrojnë transmetim pa humbje pa kosto shtesë për abonentët.

Spotify konsiderohet gjerësisht si shërbimi më i madh i transmetimit të muzikës në botë, megjithëse numrat krahasues të abonentëve nuk janë lehtësisht të disponueshëm për konkurrentët Apple Music dhe Amazon Music. Shifrat e fundit të përpiluara nga Music Ally sugjerojnë se Apple Music kishte rreth 60 milionë abonentë që paguanin që nga viti 2019, dhe Amazon Music kishte 55 milionë në 2020./The Verge

Përgatiti: Nuhi Shala