Si funksionon GPT-4 dhe si mund të filloni ta përdorni atë në ChatGPT

I lansuar më 14 mars, GPT-4 është pasardhësi i GPT-3 dhe është teknologjia që qëndron prapa chatbotit viral ChatGPT.

OpenAI, kompania që qëndron prapa chatbot viral ChatGPT, ka njoftuar lansimin e GPT-4.

Në një postim në blog, laboratori i inteligjencës artificiale (IA) në San Francisko, i bashkëthemeluar nga Elon Musk dhe Sam Altman në vitin 2015 tha se versioni i tij i fundit është “multimodal”, që do të thotë se platforma mund të pranojë hyrjet e imazhit dhe tekstit dhe të emetojë dalje teksti.

Sam Altman, shefi ekzekutiv i OpenAI, ka thënë përmes llogarisë së tij në Twitter se GPT-4 ishte modeli “më i aftë dhe më i përshtatur” deri më tani, megjithëse “është ende me disa të meta”.

Ai shtoi se është “më kreativ se modelet e mëparshme, bën dukshëm më pak halucinacione dhe është më pak i njëanshëm”.

Çfarë është ChatGPT dhe cilat janë ndryshimet midis GPT-3 dhe GPT-4?

GPT e ka kuptimin e transformatorit gjenerues të trajnuar paraprakisht, i cili është një lloj rrjeti nervor i modelit të gjuhës së madhe (LLM) që mund të kryejë detyra të ndryshme të përpunimit të gjuhës natyrore, si psh përgjigjja e pyetjeve, përmbledhja e tekstit dhe madje edhe gjenerimi i linjave të kodit.

Modelet e mëdha gjuhësore përdorin një teknikë të quajtur të mësuarit të thellë për të prodhuar tekst që duket sikur është prodhuar nga një njeri.

ChatGPT është një aplikacion chatbot i AI që përdor modelet gjuhësore të GPT-3 dhe GPT-4 me të cilat njerëzit mund të ndërveprojnë. Nëse ChatGPT do të ishte një makinë, atëherë GPT-3 ose GPT-4 do të ishte motori që e fuqizon atë.

GPT-3 u lansua fillimisht në vitin 2020 dhe u trajnua me 175 miliardë parametra mbresëlënës duke e bërë atë rrjetin më të madh nervor të prodhuar. GPT-3 që atëherë është akorduar mirë me lansimin e serisë GPT-3.5 në vitin 2022.

GPT-4 është pasardhësi i GPT-3. I lansuar më 14 mars, OpenAI thotë se ky version i fundit mund të përpunojë deri në 25,000 fjalë – rreth tetë herë më shumë se GPT-3 – të përpunojë imazhe dhe të trajtojë udhëzime shumë më të nuancuara sesa GPT-3.5.

Si mund të qaseni në GPT-4?

Për ata që janë të rinj në ChatGPT, mënyra më e mirë për të filluar është duke vizituar chat.openai.com. Regjistrohuni për një llogari falas e cila do t’ju japë qasje në GPT-3.

Për të përdorur GPT-4, përdoruesit duhet të abonohen në ChatGPT Plus, një abonim mujor prej 20 dollarësh, për qasje premium në shërbim. Në kohën e shkrimit, GPT-4 ka një limit prej 100 mesazhesh çdo katër orë.

Çfarë gjërash të reja mund të bëni me GPT-4?

OpenAI thotë se “GPT-4 shkëlqen në detyrat që kërkojnë arsyetim të avancuar, kuptim kompleks të udhëzimeve dhe më shumë kreativitet”.

Në vetëm pak orë që nga fillimi i tij, përdoruesit kanë raportuar disa përdorime kreative të GPT-4, duke përfshirë:

Përshkruani imazhe dhe krijoni receta

Veçoria multimodale e GPT-4 i lejon përdoruesit të ngarkojnë imazhe të tilla si një foto me miell, gjalpë, vezë dhe qumësht dhe GPT-4 do të rekomandojë disa trajtime të shijshme që mund të bëhen me këta përbërës. Megjithatë, kjo veçori ende nuk duket të jetë e disponueshme për abonentët e GPT-4 nga publiku.

Përdoruesit e Twitter kanë demonstruar gjithashtu se si GPT-4 mund t’i kodojë të gjitha video lojërat në shfletuesit e tyre në vetëm pak minuta. 

Ç’pritet më tej?

Chatbot-et e AI-së po lëvizin me shpejtësi. Në shkurt të vitit 2023, Google lansoi chatbot-in e vet, Bard, që përdor një model gjuhësor të quajtur LaMDA.

Përveç Google, gjigantët e teknologjisë si Microsoft, Huawei, Alibaba dhe Baidu po garojnë për t’i nxjerrë versionet e tyre mes konkurrencës së nxehtë për të dominuar këtë sektor në zhvillim të AI./Al Jazeera

Përgatiti: Nuhi Shala