Foto: Pixabay

Rreziku për njerëzimin nga Inteligjenca Artificiale, paralajmërimi i liderëve të industrisë

Udhëheqësit kryesorë të inteligjencës artificiale (IA) përfshirë Shefin Ekzekutiv të OpenAI, Sam Altman, të martën iu bashkuan ekspertëve dhe profesorëve në ngritjen e “rrezikut të zhdukjes nga IA”, të cilët kërkuan nga politikëbërësit që ta barazojnë Ineligjencën Artificiale me rreziqet e paraqitura nga pandemitë dhe lufta bërthamore.

“Zbutja e rrezikut të zhdukjes nga IA duhet të jetë një prioritet global krahas rreziqeve të tjera në shkallë shoqërore, të tilla si pandemitë dhe lufta bërthamore”, kanë shkruar më shumë se 350 nënshkrues në një letër të publikuar nga Qendra jofitimprurëse për Sigurinë e AI (CAIS).

Sikurse Altman, ata përfshinin shefa ekzekutivë të kompanive të IA ‘DeepMind’ dhe ‘Anthropic’ dhe udhëheqësnga Microsoft dhe Google.

Gjithashtu mes tyre ishin Geoffrey Hinton dhe Yoshua Bengio – dy nga tre të ashtuquajturit “kumbarë të IA” që morën çmimin Turing 2018 për punën e tyre në të mësuarit e thellë – dhe profesorë nga institucione që variojnë nga Harvardi deri tek Universiteti Tsinghua të Kinës.

Një deklaratë e CAIS e veçoi Meta-n, ku punon kumbari i tretë i AI, Yann LeCun, për mosnënshkrimin e letrës.

“Ne i kërkuam shumë punonjësve të Meta-s të firmosnin”, tha drejtori i CAIS, Dan Hendrycks. Meta nuk iu përgjigj menjëherë kërkesave për koment.

Letra përkon me takimin e Këshillit të Tregtisë dhe Teknologjisë SHBA-BE në Suedi, ku politikanët pritet të flasin për rregullimin e IA.

Elon Musk dhe një grup ekspertësh të IA dhe udhëheqës të industrisë ishin të parët që i përmendën rreziqet e mundshme për shoqërinë në muajin prill.

“Ne i kemi bërë një ftesë (Musk) dhe shpresojmë se ai do ta nënshkruajë atë këtë javë”, tha Hendrycks.

Zhvillimet e fundit në IA kanë krijuar mjete për të cilat mbështetësit thonë se mund të përdoren në aplikacione nga diagnostikimi mjekësor deri te shkrimi i përmbledhjeve ligjore, por kjo ka ngjallur frikë se teknologjia mund të çojë në shkelje të privatësisë, fushata të keqinformimit të energjisë dhe të çojë në probleme me “makinat inteligjente” që mendojnë për veten e tyre.

Ky paralajmërim vjen dy muaj pasi Instituti jofitimprurës Future of Life (FLI) lëshoi një letër të ngjashme të hapur, të nënshkruar nga Musk dhe qindra të tjerë, duke kërkuar një pauzë urgjente në kërkimin e avancuar të IA, duke përmendur rreziqe për njerëzimin.

“Letra jonë u pauzua, kjo është zhdukja e rrjedhave kryesore,” ka deklaruar presidenti i FLI Max Tegmark, i cili gjithashtu nënshkroi letrën më të fundit. “Tani më në fund mund të fillojë një bisedë e hapur konstruktive”.

Pionieri i inteligjencës artificiale Hinton i tha më herët Reuters se IA mund të përbëjë një kërcënim “më urgjent” për njerëzimin sesa që këtë mund ta bëjë ndryshimi klimatik.

Javën e kaluar, Shefi Ekzekutiv i OpenAI, Sam Altman, iu referua IA-së së BE-së – përpjekja e parë për të krijuar një rregullore për IA – si rregullim të tepërt dhe kërcënoi të largohej nga Evropa. Ai e ndryshoi qëndrimin e tij brenda disa ditësh pas kritikave nga politikanët.

Altman është bërë fytyra e IA pasi chatboti i tij ChatGPT e pushtoi botën. Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen do të takohet me Altman të enjten ka thënë shefi i industrisë së BE-së Thierry Breton do ta takojë atë në San Francisko muajin e ardhshëm./France24.com

Përgatiti: Nuhi Shala