Lockheed Martin vjen me një laser ushtarak super të fuqishëm

Korporata amerikane e hapësirës ajrore, armëve, mbrojtjes, sigurisë së informacionit dhe teknologjisë, Lockheed Martin, i ka dorëzuar ushtrisë amerikane lasrin e tij më të fuqishëm deri më sot për instalim në demonstruesit e rinj të armëve lazer të krijuar për të përfshirë objektiva të ndryshëm.

Kohët e fundit, armatimi me laser po zhvillohet me shpejtësi nga një koncept premtues në një armë praktike luftarake. Megjithatë, nuk është një zhvillim i thjeshtë dhe linear. Një armë laser është një sistem jashtëzakonisht kompleks që shpesh kthehet në fillim kur një koncept në dizajn rezulton jopraktik.

Secili nga nënsistemet në laser, të cilat përfshijnë njësitë e fuqisë, gjeneratorët lazer, njësitë e fokusimit, sistemet e synimit dhe shumë të tjera, duhet të jenë po aq të avancuara dhe të integruara siç duhet në një formë që nuk është vetëm funksionale, por mjaft e fortë dhe e besueshme për të qenë një armë praktike në det, në tokë, në ajër dhe së fundi në hapësirë.

Natyrisht, nënsistemi më i rëndësishëm është vetë i ashtuquajturi laser “në gjendje të ngurtë”. Në këtë rast, Lockheed Martin rriti fuqinë e vetë laserit në 300 kW. Kjo është pesë herë më e madhe se fuqia e laserit taktik HELIOS, të cilin kompania ia dorëzoi Marinës së SHBA-së në gusht për t’u integruar në anijet luftarake ekzistuese.

Laseri i ri 300 kW do të përdoret në disa projekte demonstruese, duke përfshirë demonstrimin e sistemit të armëve të aftësisë indirekte të mbrojtjes nga zjarri i ushtrisë amerikane – Laser me energji të lartë (IFPC-HEL). Testet laboratorike dhe në terren të këtij sistemi priten deri në fund të vitit aktual.

Duke rritur fuqinë e laserit, armët e ardhshme do të jenë në gjendje të veprojnë në një përzgjedhje më të madhe të objektivave më të mëdhenj në distanca më të mëdha dhe t’i neutralizojnë ato më shpejt.

Lockheed Martin ka rritur fuqinë dhe efikasitetin dhe ka reduktuar peshën dhe vëllimin e laserëve me valë të vazhdueshme me energji të lartë, gjë që redukton rrezikun për përpjekjet e ardhshme në terren të sistemeve të armëve laser me fuqi të lartë, ka deklaruar Rick Cordaro, nënkryetar i Lockheed Martin’s Advanced Product Solutions. Divizioni./Lockheed Martin

Përgatiti: Nuhi Shala