Male hand with golden bitcoin isolated on blue background. Cryptocurrency bitcoin coins. Litecoin, Bitcoin, Ethereum

Kriptovaluta po e bën një rikthim të madh

Ka qenë një vit absolutisht brutal për investitorët në bitcoin dhe kriptovalutat e tjera.

Bitcoin e ka humbur më shumë se gjysmën e vlerës së tij në vitin 2022. Tani duke lëvizur rreth 23,000 dollarë, çmimi i një bitcoin të vetëm ka rënë më shumë se 65% nën nivelin më të lartë të të gjitha kohërave të vitit të kaluar prej afro 70,000 dollarësh. Vlera e të gjitha kriptovalutave ka rënë nga rreth 2.2 trilion dollarë në fund të vitit 2021 në pak më shumë se 1 trilion dollarë aktualisht.

Bitcoin, kriptomonedha më e madhe në botë, përbën rreth 42% të tregut të përgjithshëm, por viti 2022 ka qenë po aq i tmerrshëm për pronarët e aseteve të tjera të lidhura me kripto, si Coinbase. Aksionet e brokerimit kanë rënë me 75% deri më tani këtë vit. Aksionet e rivalit Robinhood e kanë humbur gjysmën e vlerës së tyre.

Ka ca shpresa se më e keqja për kriptovalutat mund të ketë mbaruar. Bitcoin ka fituar më shumë se 15% në javën e kaluar, ndrkoh q dy kripto të tjera kryesore janë rritur edhe më shumë.

Solana është rritur me më shumë se 35% në shtatë ditët e fundit ndërsa ethereum, ose shkurt eteri, është rritur gati 45%. Etherium, kriptomonedha e dytë më e vlefshme, përdoret gjerësisht për t’i financuar blerjet e tokenëve të pandryshueshëm, ose NFT-ve, asetet dixhitale që e kanë pushtuar botën e koleksioneve.

Coinbase është rritur gjithashtu me 9% të hënën. Kompania softuerike MicroStrategy (MSTR), e cila kishte gati 130,000 bitcoin në bilanc që nga 30 qershori, është rritur më shumë se 35% në pesë ditët e fundit.

Rikthimi i kriptovalutave mund të jetë vërtetim për mbështetësit më të mëdhenj të ktij sektori. Në të njëjtën kohë, ai duhet të shërbejë gjithashtu si një kujtesë se tregu i ri ka të ngjarë të mbetet i paqëndrueshëm për të ardhmen e parashikueshme.

Pritet paqëndrueshmëri e mtejme

“Do ta shohim një rritje afatgjatë në sektorin e aseteve dixhitale, por unë nuk do të emocionohesha ende shumë,” thot Joel Kruger, strateg tregu në LMAX Group. “Ky është ende një treg në zhvillim.”

Kruger tha se rritja e bitcoin ka ngecur në lëvizjet më të mprehta në rritje në etherium dhe kriptove të tjera më të vogla, dhe mbetet një shqetësim afatshkurtër. Grupi më i gjerë i kriptomonedhave dhe aksioneve mund të mos gëzojë një rikuperim më kuptimplotë derisa të ketë “një fryrje më të shëndetshme” në bitcoin, shtoi ai.

Pra, e gjithë zhurma për bitcoin që është ekuivalenti dixhital i arit është pikërisht ai: hype. Si një aset, bitcoin sillet shumë më tepër si aksion teknologjik i paqëndrueshm sesa si mallra shumë më të qëndrueshme si ari ose monedha të mbështetura nga qeveria si dollari dhe euro.

Investitorët duhet ta kenë parasysh gjithashtu se mund të mos ketë interes të mjaftueshëm për kripto-n për të justifikuar mijëra monedha, token-e dhe shkëmbime atje. Nëse është kështu, vetëm kriptovalutat më të forta do të mbijetojnë dhe do të lulëzojnë.

“Kripto ka parë një epokë të ngjashme me dotcom”, kur u krijuan shumë ide dhe kompani të shkëlqyera, tha prmes një e-maili Adam Grealish, udhheqsi i investimeve në menaxhimin e pasurisë fintech Altruist. Por një numër idesh dhe kompanish jo shumë të shkëlqyera gjithashtu u lansuan, shtoi ai.

I njëjti skenar ka të ngjarë të zbatohet për kriptovalutat. “Me tregje më të ashpra, kompanitë në pozita më të dobëta dhe me modele më të dobëta biznesi do të ndjejnë shumë presion,” tha Grealish.

Rritja më e madhe po i rrit aksionet e pothuajse të gjitha kompanive që kanë lidhje me industrinë. Disa firma të kripto-minierave, të cilat përdorin kompjuterë për të zgjidhur ekuacione komplekse matematikore në mënyrë që të gjenerojnë bitcoin të rinj, janë rritur ndjeshëm ditët e fundit.

Marathon Digital (MARA) u rrit me 21% të hënën dhe është rritur më shumë se 50% në javën e kaluar. Riot Blockchain (RIOT) është rritur me më shumë se 40% në pesë ditët e fundit ndërsa Hive Blockchain (HVBTF) dhe Bitfarms janë secila me rreth 25%.

Pra, a janë arritur më në fund stoqet e bitcoin, eteriumit dhe kriptove kryesore? Ka disa shenja shpresëdhënëse.

Fitues dhe humbës

Dy banka që ofrojnë kredi të mbështetura me kriptovaluta dhe ofrojnë depozita në monedhë dixhitale, Silvergate Capital (SI) dhe Signature Bank (SBNY), secila raportoi fitime dhe të ardhura të martën duke i kryesuar parashikimet e all Street.

Duket gjithashtu se trazirat e sektorit kanë krijuar një tronditje të fituesve dhe humbësve si në kompanitë e tregtuara publikisht ashtu edhe në startup-et.

Huadhënësi i kriptovalutave Celsius u detyrua ta paraqesë falimentimin në fillim të këtij muaji. Por, gjigandi privat i kriptovalutavee FTX vazhdon të lulëzojë dhe tani ka një vlerësim prej 32 miliardë dollarësh.

FTX kohët e fundit ra dakord të ofrojë një linjë kredie për kompanin në vështirësi të kriptovalutave BlockFi, dhe Shefi Ekzekutiv miliarder i kompanisë, Sam Bankman-Fried, ka folur për përdorimin e fuqisë financiare të FTX për t’i shpëtuar edhe kompanitë e tjera të kriptovalutave në vështirësi.

Bankman-Fried gjithashtu ka një aksion në Robinhood dhe kohët e fundit ka pasur thashetheme se FTX mund të dëshirojë ta blejë kompanin e ndërmjetësimit në vështirësi. Bankman-Fried i mohoi këto raporte për CNN Business./CNN

Përgatiti: Nuhi Shala