Këto opsione në iPhone mund t'ua shpëtojnë jetën

iPhone juaj përmban një sërë mjetesh mbijetese për t’u ndihmuar kur jeni në telashe. Këto janë disa prej tyre.

Çelësi për të mbijetuar në një situatë potencialisht të rrezikshme është, përveç lumturisë, gatishmëria. Duke mbajtur një iPhone në xhep, përgatiteni më mirë për disa lloje aksidentesh të mundshme. Këto janë disa nga mjetet më të dobishme për t’ju ndihmuar me lloje të ndryshme aksidentesh.

SOS Emergjenca

Nëse jeni në një situatë të rrezikshme, mund ta përdorni iPhone për të telefonuar në heshtje shërbimin lokal të urgjencës. Pa e nxjerrë telefonin nga xhepi, mund të telefononi 912 dhe më pas t’i informoni organet e urgjencës për aksidentin dhe t’u jepni vendndodhjen tuaj aktuale. Numri i urgjencës përmes të cilit ju telefonini përshtatet automatikisht me vendndodhjen tuaj aktuale.

Si funksionon ky funksion? Në iPhone 8 ose version më të ri, mund ta aktivizoni thirrjen e urgjencës duke shtypur dhe mbajtur tastin anësor dhe një nga butonat e volumit derisa të shihni rrëshqitësin SOS, më pas vizatoni një vijë për ta kryer thirrjen. Nëse vazhdoni t’i mbani çelësat, telefoni juaj do ta lëshojë një tingull shumë të lartë dhe do ta bëjë një telefonatë automatikisht. Nëse keni një iPhone 7 ose më të hershëm, do t’ju duhet të shtypni tastin anësor pesë herë për menunë.

Kartela  shëndetësore 

Karta shëndetësore ruan informacione të rëndësishme shëndetësore që janë lehtësisht të arritshme në rast se jeni me aftësi të kufizuara. I njëjti ekran i thirrjes së urgjencës do ta shfaqë edhe kartën tuaj shëndetësore. Mund të shfaqësh gjëra të tilla si data e lindjes, pesha dhe gjatësia juaj.

Për më tepër, mund t’i futni disa informacione kritike si grupi i gjakut, nëse jeni dhurues organesh ose disa detaje të tjera shëndetësore si alergjitë ose medikamentet që i merrni. Mund ta modifikoni kartën e shëndetit në iPhone dhe mund të shfaqet edhe në Apple Watch.

Kompasi

iPhone juaj mund të jetë gjithashtu i dobishëm nëse humbisni në natyrë. Gjithçka që ju nevojitet është aplikacioni Compass. Compass ka qenë pjesë e iOS prej vitesh, por shpesh neglizhohet mes mjeteve të tjera. Aplikacioni përdor një çip magnetometër për ta zbuluar fushën magnetike të Tokës. Kjo është shumë e rëndësishme sepse ju lejon ta përdorni mjetin edhe nëse nuk keni qasje në rrjet. Për navigim më të saktë, aplikacioni do ta përdorë GPS-in kur të jetë i disponueshëm. Busulla funksionon më mirë kur e mbani telefonin paralel me tokën.

Google Maps pa internet

Kur udhëtoni në një zonë të panjohur, një lloj harte do të jetë e dobishme. Hartat fizike janë mjaft të rralla këto ditë, sepse shumica e njerëzve përdorin ato dixhitale. Problemet, megjithatë, lindin nëse udhëtoni 30 km në një pyll ose shkretëtirë, e gjeni veten në një kryqëzim të panjohur dhe kuptoni se nuk keni sinjal.

Për fat të mirë, Google Maps ka një modalitet offline

Për ta aktivizuar, hapni Google Maps dhe shkoni te zona që dëshironi të shkarkoni. Klikoni tri pikat pranë shiritit të kërkimit dhe zgjidhni Maps Offline. Zgjidhni një hartë të veçantë të personalizuar, zgjidhni zonën që dëshironi të ruani dhe shtypni Shkarko për ta shkarkuar. Le t’ju kujtojmë, dosjet zënë rreth 500 MB hapësirë. Kjo është ajo që duhet bërë përpara udhëtimit, ose ndërsa keni ende qasje në rrjet. Pasi ta ruani zonën, ajo do të qëndrojë në telefonin tuaj edhe kur shkëputeni nga rrjeti, thjesht sigurohuni që t’i përditësoni herë pas here./Makeusof