'Kapitullimi i Apple' - shuplakë evropiane për të cilën mund të presim ndryshime të mëdha në iPhone

Pas diskutimeve të shumta dhe të gjata, së fundmi u mor një vendim për standardizimin e karikuesve, i cili do të hyjë në fuqi në gjysmën e dytë të vitit 2024. Sipas këtij vendimi, të gjithë telefonat inteligjentë, tabletët, konsolat portative të lojërave, lexuesit e librave elektronikë dhe pajisjet e tjera do të kenë të njëjtin portë karikimi – USB-C.

Për shumë kompani, nuk do të ndryshojë shumë sepse gjithsesi e përdorin këtë lidhje në pajisjet e tyre, por ky vendim duhet të ketë një ndikim të madh në kompaninë më të madhe në këtë treg – Apple. Gjegjësisht, të gjitha modelet e iPhone (dhe disa iPad) përdorin portin Lightning të Apple për karikim dhe lidhje, dhe kompania e Kryeshefit Ekzekutiv të Apple, Tim Cook, nuk ka dashur t’i pranojë trendet dhe portën USB-C që shumica e Android-ve tashmë e kanë.

Proverbi thotë “nëse nuk do të bëhet me hir, atëherë do të bëhet me forcë”, kështu që me ligjin e ri, BE-ja duhet ta detyrojë Apple ta heqë portin Lightning në modelet e ardhshme të iPhone dhe ta zëvendësojë atë me një USB- Porta C.

Apple, duket se nuk ka më shumë hapësirë ​​për manovrim dhe, nëse dëshiron të vazhdojë të shesë telefona në BE, do të duhet ta respektojë vendimin për karikuesin. Siç tha analisti i CSS Insight, Ben Wood për CNBC, është e pashmangshme që Apple do të duhet të kapitullojë dhe se iPhone 15 i vitit të ardhshëm do të ketë një port USB-C. Ai theksoi se, duke qenë se kompania tashmë përdor USB-C në disa tabletë dhe kompjuterë, tashmë ka filluar kalimi në lidhjen e re.

Edhe pse ligji vlen vetëm për zonën e BE-së, është e qartë se Apple nuk do të zhvillojë dy lloje telefonash, por që të gjitha modelet e ardhshme të iPhone, si dhe Pad dhe pajisjet e tjera të Apple në të ardhmen duhet ta kenë këtë lidhje.

Megjithatë, plani afatgjatë i kompanisë ndoshta nuk përfshin lidhjen e kërkuar nga BE-ja, por brenda pak vitesh pajisjet Apple mund të karikohen ekskluzivisht vetëm përmes valëve./CNBC

Përgatiti: Nuhi Shala