Instagram po i ndryshon rregullat për adoleshentët

Instagram ka prezantuar një sërë veçorish eksperimentale që, të paktën në teori, do ta bënin aplikacionin më të sigurt për adoleshentët. Kjo lëvizje e guximshme vjen përpara dëshmisë së shefit të Instagramit Adam Mosseri para Senatit të SHBA. Rrjeti, si fillim, po lanson një veçori të papublikuar deri më tani për një pushim të quajtur “Take a Break”, i cili do të bëhet i disponueshëm më 7 dhjetor në SHBA, Mbretërinë e Bashkuar, Kanada dhe Australi.

Siç shkruan Engadget, nëse përdoruesit e Instagram lëvizin për një kohë të gjatë, aplikacioni do t’u sugjerojë atyre të ndalojnë pak. Adoleshentëve do t’u ofrohet një propozim për ta mbajtur këtë sistem aktiv dhe për të vazhduar marrjen e kujtimeve gjatë përdorimit të vazhdueshëm. Ata gjithashtu do të marrin këshilla të ekspertëve për t’i ndihmuar ata të ‘mendojnë dhe rivendosin’.

Instagram do të prezantojë gjithashtu mjete për prindërit dhe kujdestarët në muajin prill që do t’i paralajmërojë ata nëse fëmijët e tyre qëndrojnë në Instagram për një kohë të gjatë dhe do të lejojnë vendosjen e kufizimeve. Adoleshentëve do t’u jepet mundësia t’u kujtojnë prindërve nëse raportojnë dikë, gjë që në parim shërben si një sinjal se ata duhet të flasin me të rriturit.

Një veçori tjetër eksperimentale do t’i lejojë të rinjtë t’i fshijnë postimet dhe historitë që kanë nxjerrë gjatë viteve të adoleshencës, duke përfshirë fshirjen e videove dhe fotove në grup, si dhe pëlqimet dhe komentet e bashkangjitura. Ky funksion, sipas Engadget, do të jetë i disponueshëm për të gjithë nga muaji janar i vitit 2022.

Ekziston gjithashtu një veçori që do të zgjerojë funksionin që bllokon të rriturit të dërgojnë mesazhe të menjëhershme për adoleshentët që nuk i ndjekin. Fillimi i vitit 2022 do të përjashtojë gjithashtu mundësinë e etiketimit ose përmendjes së adoleshentëve nëse ata nuk ndiqen nga të rriturit. Së fundi, ekziston një veçori që ndryshon temën nëse algoritmi arrin në përfundimin se i riu ka parë përmbajtje të ngjashme për një kohë të gjatë.

E gjithë kjo vjen përpara largimit të shefit të Instagramit, Adam Mosseri, i cili do të dëshmojë këtë javë në një seri seancash për mbrojtjen e fëmijëve në internet. Instagram dhe Facebook kanë qenë nën kritika për disa kohë pasi sinjalizuesja Frances Haugen ka folur në Kongres për ndikimin e rrjetit social tek adoleshentët bazuar në hulumtimet e brendshme.

Haugen zbuloi shumë informacione rreth algoritmeve të Facebook dhe sistemeve të tjera të brendshme, dhe një nga gjërat që ajo zbuloi ishte se ‘sistemi i renditjes së angazhimit i pranishëm në Instagram mund t’i çojë fëmijët në tema shumë të vështira si ‘recetat shëndetësore’ që çojnë në gjëra të tilla si anoreksia e promovimit’.