Google po punon për një mjet që mund t’i zëvendësojë mjekët në disa mënyra

Për vite me radhë, njerëzit e kanë përdorur Google-n si një “mjek” të cilit mund t’i bëjnë edhe pyetjet më të sikletshme që nuk guxojnë t’i bëjnë mjekëve të zakonshëm. Ose për pyetjet që kanë harruar t’u bëjnë mjekëve. Apo si kontroll, nëse duhet të shkojnë fare te mjeku.

Dhe gjithashtu për vite me radhë, mjekët viheshin në siklet sa herë që një nga pacientët e tyre u thoshte – lexova në internet. Por kjo mund të ndryshojë.

Që kur Google prezantoi versionin e tij të Inteligjencës Artificiale, Bard, ata kanë punuar në heshtje në një mjet të fuqizuar nga AI që do të specializohej në mjekësi. Dhe kështu lindi Google Med-PaLM 2, një mjet i fuqizuar nga AI që u përgjigjet pyetjeve mjekësore.

Sipas The Wall Street Journal, ky mjet është testuar në klinikën e famshme Mayo që në prill dhe tregon rezultate shumë të mira. Sipas një emaili të brendshëm, Google beson se mjeti i tij i AI mund të jetë i dobishëm në vendet ku mjekët janë të vështirë për t’u gjetur.

Domethënë, ashtu siç mjekët lexonin literaturë profesionale gjatë jetës së tyre të punës për t’i zgjeruar njohuritë e tyre, edhe Med-PaLM 2 “mësoi” përmes një sërë demonstrimesh të zgjedhura të kryera nga ekspertë mjekësorë dhe mjekë. Kjo është pikërisht arsyeja pse Google mendon se mjeti i tyre i AI do të jetë më i suksesshëm në mjekësi sesa mjetet e tjera të përgjithësuara si Bard, Bing ose ChatGPT.

Edhe pse Med-PaLM 2 ka ende vështirësi me saktësinë në përgjigje, për të gjitha mesazhet e tjera si të kuptuarit, mirëkuptimin dhe përgjigjen e konsensusit, ishte pikërisht atje me mjekët.

Megjithatë, megjithëse tregon potencial dhe në të ardhmen mund të luajë një rol të rëndësishëm në punën e përditshme të mjekëve, Med-PaLM 2 ende nuk është gati për përdorim më të gjerë. Duhet ende të punohet mbi aftësitë e tij, por edhe të pranohet ideja që në vend të mjekut (apo me bekimin e mjekut), diagnozat dhe udhëzimet për mjekim jepen më anë të një makine

Google është i bindur se mjetet mjekësore të AI do të jenë një ndryshim pozitiv në mjekësi dhe do t’i lehtësojnë vendimet e diagnostikimit dhe trajtimit. Pyetja e vetme është – kush do të marrë përgjegjësinë nëse bëjnë ndonjë gabim eventual?/WSJ