Foto: imageBROKER 

Google Maps nuk është vetëm për navigim - Përfitoni prej disa opsioneve të dobishme për të cilat shumë njerëz nuk janë në dijeni

Nga evitimi elegant e kallaballëkut deri te gjetja e një vendi parkimi, këto veçori të dobishme të Google Maps janë shumë të vështira për t’u injoruar.

Megjithëse Google Maps përdoret nga një numër i madh njerëzish në baza ditore, shumë pak prej tyre i përdorin të gjitha veçoritë e tij të dobishme. Me këto truçe, do të mund ta përdorni aplikacionin e njohur për më shumë sesa thjesht një navigim digjital.

Shmangni turmat

Google Maps ka një opsion për të kontrolluar kur një vendndodhje e caktuar ka më shumë vizitorë. Kjo veçori është mjaft e dobishme nëse, si çdo person i arsyeshëm, ju i shmangni turmat e mëdha për shkak të potencialit për infektim me koronavirus. Çdo vendndodhje në Google Maps ka një listë të kohërave më të mira për t’u vizituar. Aplikacioni mund t’ju tregojë gjithashtu kur një dyqan ose bar i caktuar është më i ngarkuari me njerëz.

Nëse jeni të interesuar për kontrollimin e trafikut, mund të kontrolloni duke zgjedhur zonën që dëshironi të eksploroni në shfletues dhe duke klikuar në etiketën që lidhet me bllokimin e trafikut në panelin në të majtë. Kontrollimi i trafikut në Google Maps zgjat vetëm sekonda. Në një shfletues, shkoni në zonën që dëshironi të zbuloni dhe klikoni etiketën që lidhet me trafikun në panelin në anën e majtë. (Nëse nuk ka panel, kliko skedën e bardhë me shigjetën djathtas në këndin e sipërm majtas të hartës.) Më vete, kjo etiketë përshkruan trafikun, por ndërveprimi me të do të shfaqë një mbivendosje të hartës me shumë ngjyra të detajuara dendësia e automjetit që mund të prisni në çdo rrugë. Gjithashtu, sigurohuni që menyja në fund të hartës të jetë e caktuar për të shfaqur trafikun e drejtpërdrejtë.

Shihni se si duken (disa) ndërtesa nga brenda

Google Street View ka vite që ekziston, por është një mënyrë e shkëlqyer për të përdorur vetëm disa nga veçoritë e tij. Përveç ecjes në rrugë, një opsion popullor ofron pamje të disa ndërtesave, të tilla si muzetë.

Shembulli më i mirë është një kërkim në Muzeun Amerikan të Historisë Natyrore në Nju Jork. Tërhiqeni njeriun e vogël të verdhë nga shfletuesi dhe tërhiqeni atë nëpër dosje. Pranë rrugëve të lyera me ngjyrë blu, do të shihni një labirint rrugësh brenda vetë ndërtesës. Lëreni shokun tuaj digjital në muze dhe do të shihni se si duket ai nga brenda. Lundrimi pas kësaj është i njëjtë me përdorimin e Street View: klikoni dhe tërhiqni mausin për të rrotulluar kamerën dhe përdorni shigjetat në ekran ose në tastierë për të naviguar.

Nëse jeni në telefon, klikoni në ikonën e shtresës në këndin e sipërm djathtas dhe zgjidhni Street View. Kjo do të shënojë zonat e shikueshme me blu dhe do të mund të klikoni në vendndodhjen për të parë se çfarë ka brenda. Më pas tërhiqni ekranin e shikimit.

Udhëtoni nëpër kohë

Google Maps ju lejon të shikoni vendndodhje të ndryshme gjatë viteve. Kështu, për shembull, është e mundur të shihet ‘rritja’ e Kullës së Lirisë në qytetin e Nju Jorkut ose ndonjë strukturë tjetër më e njohur. Në zona të caktuara mund të përjetoni stinë të ndryshme dhe po ashtu mund të shihni rindërtimin e zonave të caktuara pasi ato janë prekur nga fatkeqësitë natyrore.

“Nuk keni nevojë të vozisni mbi 100km/h në DeLorean – mund të qëndroni aty ku jeni dhe të përdorni Google Maps për të eksploruar virtualisht botën siç është tani dhe siç ishte. Udhëtim i lumtur (nëpër kohë)!”, lexon blogu zyrtar i shkruar nga Vinay Shet, menaxher i prodhimit të Google, për Street View.

Udhëtimi në kohë bëhet nga tërheqja standarde e të verdhës. Nëse dëshironi të shihni se si dukej një vendndodhje disa vite më parë, klikoni në kubin gri në këndin e sipërm të majtë të ekranit dhe zgjidhni ikonën e orës pranë pamjes së rrugës. Zvarritni kursorin në fund për të ‘udhëtuar’ nëpër vite. Kur shihni një foto të një periudhe që ju intereson veçanërisht, klikoni mbi të dhe ajo do të ‘ngarkojë’ në ndërfaqen kryesore të Street View gjatë gjithë vitit, shpjegon Popular Science.

Matni çdo distancë

Duke përdorur kursorin dhe butonin e djathtë të mausit, mund të llogarisni distancën midis çdo dy pikash në Tokë. Zgjidhni veçorinë Matja e distancës (Measure distance). Do të shfaqet një pikë e bardhë me një vijë të zezë. Pastaj klikoni kudo tjetër në hartë. Distanca ndërmjet këtyre dy pikave do të llogaritet. Ju gjithashtu mund të shtoni vendndodhje të shumta dhe të llogaritni distancën midis tyre.

Kontrolloni për vendparkim të disponueshëm

Hartat për Android dhe iOS ofrojnë aftësinë për të parashikuar turmat dhe hapësirat e disponueshme të parkimit. Opsioni është, natyrisht, i disponueshëm vetëm në një numër të kufizuar vendndodhjesh. Gjithçka që duhet të bëni është ta jepni destinacionin dhe do të shihni një ikonë parkimi pranë kohës dhe distancës së udhëtimit. Supozimet e Google ndahen në “të kufizuara, të mesme dhe të lehta”. Rrëshqitni lartë për të parë itinerarin për në destinacion dhe, nëse disponohet, një “parashikim” për parkimin e disponueshëm.

Përgatiti: Nuhi Shala