Google Maps mbledh shumë të dhëna: A e dini se çfarë mund të çaktivizoni?

Aplikacioni i navigimit i Google është një mjet shumë i dobishëm, por gjithashtu mbledh shumë të dhëna të ndjeshme. Ne do t’ju tregojmë se si t’i mbroni ato.

Google Maps mbështetet në vendndodhjen dhe gjurmimin GPS. Në Google, ata e përdorin këtë informacion për të gjurmuar lëvizjet dhe aktivitetet tuaja dhe e përdorin atë për të përmirësuar sistemet e tyre, shkruan tportal.hr.

Çfarë në rast se nuk ju pëlqen për ndonjë arsye? Këtu janë disa mënyra për ta reduktuar sasinë e të dhënave që Google Maps mbledh për ju.

  1. Fshini udhëtimet ose ditët individuale duke përdorur “Kronologjinë tuaj” (Your Timeline).

Mënyra më e sigurt për ti mbuluar gjurmët tuaja është fshirja e vijës kohore në Google Maps, pjesërisht ose plotësisht.

Timeline shfaq një listë të vendndodhjeve që keni vizituar në periudha të ndryshme. Aplikacioni ka një veçori që ju lejon të fshini një pjesë individuale të regjistruar të udhëtimit ose të gjitha vendndodhjet që keni vizituar gjatë një dite të caktuar.

Prekni foton tuaj të profilit në shiritin e kërkimit në krye. Menuja do të hapet. Prekni “Your Timeline.

Pasi të keni hapur kronologjinë tuaj, mund të zgjidhni se çfarë të fshini duke shtypur miniaturën me tre pika për çdo udhëtim dhe duke zgjedhur Remove.

Mund ta fshini krejt ditën duke shtypur ikonën me tri pika në këndin e sipërm djathtas të ekranit dhe duke zgjedhur Delete Day.

  1. Çaktivizo Historinë e Vendndodhjes (Location History)

Aplikacioni ka gjurmimin e historisë së vendndodhjeve si parazgjedhje. Ndani informacionin tuaj me shërbimet e tjera të Google në mënyrë që të mund të shfaqni reklama përkatëse dhe përmbajtje të tjera.

Nëse nuk e dëshironi këtë, mund t’i çaktivizoni si dhe t’i fshini automatikisht të dhënat tuaja të vendndodhjes çdo tre, 18 ose 36 muaj.

Klikoni foton tuaj të profilit në shiritin e kërkimit në krye. Menuja do të hapet. Prekni Cilësimet.

Në meny, klikoni lehtë mbi Cilësimet e vendndodhjes së Google. Në menynë tjetër, lëvizni te Google Location History dhe klikoni lehtë mbi të.

Nëse keni shumë llogari Google, zgjidhni atë në ekranin tjetër ku dëshironi ti ndryshoni cilësimet tuaja.

Më pas do të shfaqet një meny me cilësimet e historikut të vendndodhjes. Këtu mund të zgjidhni Çaktivizo historikun e vendndodhjes.

Nëse ende dëshironi të ruani një pjesë të historikut të vendndodhjes, zgjidhni opsionin Auto-delete.

  1. Përdorni modalitetin e fshehtë

Kur aktivizohet modaliteti i fshehtë, Google nuk e regjistron më aktivitetin tuaj ose nuk e gjurmon vendndodhjen tuaj.

Si rezultat, nuk do të ruajë as kërkimet e fundit dhe historikun e vendndodhjes, dhe veçoritë si ndarja e vendndodhjes, përdorimi i dosjeve jashtë linje, riprodhimi i muzikës nuk do të jenë të disponueshme.

Klikoni foton tuaj të profilit në shiritin e kërkimit në krye. Menuja do të hapet. Prekni Aktivizo modalitetin e fshehtë (Turn on incognito mode)

Për ta çaktivizuar, klikoni lehtë mbi miniaturën “Incognito” pranë shiritit të kërkimit në krye dhe zgjidhni “Çaktivizo modalitetin e fshehtë”.