Facebook i largon sërish rrjetet e dezinformimit për COVID-19

Meta, kompania amë e Facebook, tha të mërkurën se kishte larguar rrjetet dashakeqe që përdornin debate për vaksinat për të ngacmuar ekspertët dhe për ta përçarë shoqërinë, duke konfirmuar se dezinformatat pandemike nuk po lehtësohen ende.

“Ata po fyenin mjekët, gazetarët dhe deputetët duke i quajtur mbështetës të nazizmit sepse po promovojnë vaksinimin kundër COVID-it dhe duke argumentuar se vaksinimi i detyrueshëm do të çonte në një diktaturë shëndetësore”, tha Mike Dvilyanski, drejtor i hetimeve të kërcënimeve në një konferencë për media, raporton portali kroat tportal.hr.

Kompania kishte si synim largimin e një rrjeti të lidhur me lëvizjen kundër vaksinave të quajtur “V_V”, të cilin kompania kaliforniane e akuzon për udhëheqjen e një fushate të frikësimit dhe ngacmimit masiv të figurave të shquara në kujdesin shëndetësor, media dhe politikë në Itali dhe Francë.

Meta thekson gjithashtu se ka parandaluar një tjetër operacion të koordinuar nga Kina, i cili përdorte fatura false për të promovuar informacione të rreme.

Ata mbanin porosi të postuara në profilin e një biologu të shpikur zviceran se Shtetet e Bashkuara po bëjnë presion mbi Organizatën Botërore të Shëndetësisë (OBSH) për t’ia ngarkuar përgjegjësinë Kinës për koronavirusin.