Evropa dhe Japonia do të lidhen me kabllo me fibër optike

Projekti për vendosjen e kabllos së parë optike që do ta lidhë Evropën përgjatë bregut të Amerikës së Veriut të Oqeanit Arktik me Japoninë ka siguruar investimin e parë, njoftoi të premten Konsorciumi i Fibrave të Veriut të Largët.

Plani fillestar për ta vendosur një kabllo përgjatë bregdetit rus të Arktikut në bashkëpunim me operatorin e dytë më të madh rus të telefonisë celulare Megafon u anulua vitin e kaluar.

Plani dështoi për shkak të kundërshtimit të shtuar të Rusisë për vendosjen e kabllove në territorin e saj, thotë njoftimi i bërë nga kompania finlandeze e teknologjisë Cinia, e cila udhëheqë me konsorciumin.

Përveç kompanisë Cinia, anëtarët e saj përfshijnë American Larg North Digital dhe Japanese Arteria Networks.

Ne mund të kemi parë shenja të tjera të forcimit të nacionalizmit në Rusi dhe e kemi përjetuar atë në zbatimin e projektit, tha Kryeshefi Ekzekutiv i Cinia, Ari-Jussi Knaapila.

Kablloja do të vendoset nga Skandinavia, përmes Grenlandës, Kanadasë dhe Alaskës në Japoni dhe do t’i reduktojë vonesat e transmetimit të të dhënave midis Frankfurtit dhe Tokios me rreth 30 për qind, tha Knaapila.

Rrjeti nordik NORDUnet, i cili lidh institucionet kërkimore dhe arsimore norvegjeze, daneze, suedeze, finlandeze dhe islandeze, tha se ka nënshkruar një letër zotimi me Far North Fiber për të investuar në një nga 12 çiftet e fibrave të planifikuara brenda kabllos.

Far North Fiber ende nuk e ka raportuar shumën e investimit, por burimi në fjalë tha se një palë fibra kushton rreth 100 milionë euro, me një kosto shtesë të mirëmbajtjes mbi 30 vjet prej 100 milionë eurosh.

Evropa dhe Azia janë aktualisht të lidhura me kabllo rrjeti të instaluara kryesisht në Kanalin e Suezit, ku janë në rrezik dëmtimi për shkak të trafikut të rëndë të anijeve, tha Knaapila./Dnevnik.hr