Musk në Gigafactory Tesla në Grünheide, Gjermani, në tetor. 9 Patrick Pleul—Picture-Aliance/DPA/AP

Elon Musk: Keq për ekonominë, Tesla do ta reduktojë stafin

Shefi i Tesla-s, Elon Musk, u dërgoi një e-mail udhëheqësve për t’i njoftuar lidhur me shkurtimet e stafit dhe një pauzë punësimi në mbarë botën. Ai ia atribuoi njoftimin një “ndjenje super të keqe” që ka për ekonominë, raporton Reuters.

Elon Musk, Kryeshefi Ekzekutiv i Tesla, i shkroi në një e-mail udhëheqësve të prodhuesit të automjeteve elektrike duke njoftuar një reduktim 10% të stafit dhe një pauzë në mbarë botën për punësimin, raportoi Reuters të premten.

Email-i i raportuar vjen pas reagimit të Musk-ut për një mesazh drejtuar stafit që kërkonte që ata të ktheheshin në zyrë. Ai gjithashtu vjen në mes të një perspektive të trazuar dhe të zymtë ekonomike globale mes luftës së vazhdueshme të Rusisë në Ukrainë.

Çfarë thuhet se ka thënë Musk?

E-maili mbante titullin “pauzë të gjithë punësimeve në mbarë botën” dhe u dërgua vonë të enjten.

Musk shkroi se ka një “ndjenjë super të keqe” për ekonominë, por nuk dha detaje shtesë.

As Tesla dhe as Musk nuk komentuan menjëherë raportin e Reuters. Aksionet e Tesla-s ranë 3.4% në tregtimin para tregut pas raportit.

Më herët gjatë javës, Musk u bë titull për një tjetër e-mail drejtuar stafit duke njoftuar një kërkesë për prezencë 40 orëshe në zyrë për të gjithë punonjësit.

“Nëse nuk paraqiteni, do të supozojmë se keni dhënë dorëheqjen”, shkroi ai në atë email.

Cili është ndikimi i mundshëm i vendeve të punës?

Punë të shumta për të punuar në kompani në Gjermani dhe gjetkë, përfshirë Tokion dhe Palo Alto, mbetën të postuara në LinkedIn të Premten.

“Gigafactory” i Tesla jashtë Berlinit në Grünheide tashmë ka arritur një të tretën e objektivave të saj të punësimit, raportoi transmetuesi publik RBB24 muajin e kaluar duke cituar qeverinë e shtetit të Brandenburgut. Kjo fabrikë u hap në mars me një ceremoni hapjeje ku morën pjesë Musk dhe kancelari gjerman Olaf Scholz.

Ministri i Ekonomisë i shtetit të Brandenburgut, Jörg Steinbach (SPD) u tha ligjvënësve të shtetit se ka “pak mbi 4,000 punonjës të punësuar deri më tani” në fabrikë. Në fazën fillestare të zgjerimit, Tesla kishte planifikuar t’i prezantonte 12,000 vende pune për të ndërtuar gjysmë milioni vetura në vit për tregun evropian.

Më herët gjatë javës, Kryeshefi Ekzekutiv i JPMorgan Chase Jamie Dimon tha se një “uragan” sfidash po përballet aktualisht me ekonominë amerikane./DW