People using search box for query, engine giving result. Vector illustration for SEO work, SERP, online promotion, content marketing concept

Ekspertët e sigurisë japin paralajmërime kundër shtesave (extension) të rreme për Google Chrome

Shumica e përdoruesve të shfletuesit të internetit Chrome të Google janë të vetëdijshëm për mundësinë e instalimit të shtesave në këtë shfletues.

Opsionet e tyre janë vërtet të shumta – nga shtesat e Gmail që lejon qasje të shpejtë në postë, kontrollimi i gramatikës deri te opsionet si Stay Focused, me të cilat mund ta kufizoni qasjen në faqe të caktuara në internet (si Facebook dhe Twitter) në mënyrë që të mund të fokusoheni në punë, në vend që të punoni, ju e kaloni kohën tuaj duke spiunuar atë që të tjerët po bëjnë në mediat sociale.

Shtesat e Chrome janë jashtëzakonisht të dobishme, por ndonjëherë ato mund të jenë edhe të rrezikshme. Shumë e rrezikshme, e cila veçanërisht i referohet shtesave të rreme që janë bërë për t’i imituar shtesat reale në Chrome dhe mund të shkaktojë probleme të shumta për përdoruesit.

Kompania e sigurisë McAfee paralajmëroi për probleme të tilla dhe shtesa të rreme këtë javë. Ekspertët e tyre gjetën 5 shtesa të tilla të instaluara në 1.4 milionë kompjuterë. Ajo që duhet t’i kushtoni vëmendje të veçantë janë dy shtesat që supozohet se janë të lidhura me Netflix – Netflix Party dhe Netflix Party 2. Ndërsa zgjerime të tilla duhet t’u lejojnë njerëzve në familje të ndryshme të shikojnë filma dhe seri në të njëjtën kohë, në praktikë kjo, si dhe 3 shtesat e tjera ata transferojnë përdoruesit në faqet e phishing dhe futin të dhëna në cookies të faqeve të tregtisë elektronike.

Pas instalimit të këtyre shtesave, hakerët që i kanë zhvilluar mund të monitorojnë aktivitetet e përdoruesve në internet, domethënë faqet që ata i shfletojnë përmes Chrome dhe për çdo blerje në internet marrin një komision të caktuar (për shkak të futjes së të dhënave në cookie).

Për të shmangur probleme të tilla në të ardhmen, pasi ky nuk është incidenti i parë me shtesa false për Chrome, McAfee u bën thirrje përdoruesve që të jenë më të kujdesshëm gjatë shkarkimit të shtesave, si dhe ta konfirmojnë vërtetësinë e tyre, dhe në veçanti paralajmërojnë t’i kontrollojnë lejet që kërkojnë shtesat përpara se t’i instalojnë në kompjuterë./ ZDnet

Përgatiti: Nuhi Shala