iPhone 12 i vitit të kaluar. Foto: The Verge

Disa gjëra përmes të cilave mund ta dëmtoni Iphone-n tuaj

Nga përditësimet e parregullta të softuerit deri te pamja e ndjeshmërisë së harduerit, këto janë gjërat që e dëmtojnë më shumë smartfonin e famshëm të Apple.

Edhe pse është një pajisje me jetëgjatësi dhe me cilësi të lartë, iPhone është gjithçka tjetër veçse i pathyeshëm. Këto janë gjërat që duhet t’i shmangni patjetër nëse dëshironi që iPhone juaj t’i mbijetojë periudhës së garancisë.

Nuk do ta përditësoni softuerin

Edhe pse neglizhimi i përmirësimeve të softuerit ndoshta do t’ju pengojë ta shkatërroni pajisjen tuaj celulare, ju do ta lini atë të ekspozuar ndaj fatkeqësive të ndryshme si sulmet e hakerëve, gabimet dhe veçoritë e vjetruara. Rregulli është i dyfishtë për aplikacionet e palëve të treta.

Mbajtja jashtë maskës mbrojtëse

Edhe pse çdo prodhues i smartfonëve në planet thotë se pajisja e tij është shumë më e qëndrueshme se ajo e vitit të kaluar (ose ajo e shitur nga konkurrenca), është e vërtetë që të gjithë telefonat inteligjentë prej xhami janë të brishtë. Nëse nuk jeni të intriguar nga premisa e riparimit të ekranit që kushton disa mijëra, kjo është padyshim diçka që nuk duhet ta bëni.

Mbajtja në diell të hapur

iPhone, si të gjithë telefonat e tjerë, përdor një bateri. Nëse pajisja funksionon kur ekspozohet ndaj temperaturave të larta, ekziston një shans i shtuar i dëmtimit të baterisë ose komponentëve të brendshëm. Thënë kështu, nëse nuk dëshironi që iPhone juaj të funksionojë sa më shkurt, mos e lini të ekspozuar ndaj diellit të verës.

Nuk do ta fikni asnjëherë

Një nga këshillat e mira për një jetë më të gjatë të iPhone është ta fikni dhe ndizni herë pas here. Kjo ju lejon t’i rinisni funksionet e sistemit dhe t’i mbyllni aplikacionet që nuk i përdorni, si dhe të eliminoni gabimet e mundshme.

Nuk do ta pastroni

Telefoni juaj është i mbuluar me grumbuj bakteresh dhe mikroorganizmash. Apple sugjeron pastrimin e tij me një ‘leckë të butë’ dhe shumë thonë se telefoni duhet të rrezatohet herë pas here me rreze ultraviolet-UV. Nëse nuk dëshironi që telefoni juaj të ndalojë së punuari, duhet ta pastroni portën e karikimit. Përndryshe do ta mbushni me pluhur dhe mbeturina, që do të thotë se kablloja Lightning nuk do të mund ta kontaktojë apo të karikojë pajisjen.

Karikues të lirë

Të gjithë e dinë se iPhone mund të dëmtohet nëse e lidhni me një karikues të papërshtatshëm. Nëse nuk doni të siguroheni që telefoni juaj të pësojë dëmtime të përhershme dhe të shkaktojë një zjarr të vogël në shtëpi gjatë rrugës, kriteri juaj i vetëm nuk do të jetë çmimi.

Do ta rregulloni vetë

Apple ka vite që po përpiqet të prodhojë iPhone, kështu që është sa më e vështirë të rregullohet nëse nuk jeni një qendër shërbimi zyrtare. Nëse nuk dëshironi që pajisja juaj të humbasë rezistencën ndaj ujit dhe vlefshmërinë e garancisë, do t’ia besoni këtë punë një qendre shërbimi.

‘Jeilbreaking’

Jailbreaking i IPhone e lejon modifikimin e ndërfaqes dhe instalimin e softuerit jozyrtar. Edhe pse ky modifikim në duart e një personi profesionist ose të informuar mund të japë rezultate të dobishme, përdoruesi mesatar me opsione të panumërta do të ketë gjithashtu mundësinë për të instaluar softuer me qëllim të keq i cili, ndër të tjera, mund të rezultojë në prishje të sistemit, vjedhje të të dhënave ose ndonjë tjetër të padëshirueshme. efekt./tportal.hr