ID Buzz (Foto - Volkswagen)

Deri në vitin 2030, në BE do të ketë më shumë se 60 milionë automjete elektrike

Do të ketë më shumë se 60 milionë automjete elektrike pasagjerësh në rrugët e  Bashkimit Evropian deri në vitin 2030, më shumë se në Kinë apo Shtetet e Bashkuara të Amerikës, sipas një studimi të kompanisë së pavarur konsulente “Horváth”.

Derivatet gjithnjë e më të shtrenjta do ta përshpejtojë elektrifikimin e flotës së automjeteve elektrike në Bashkimin Evropian, kështu që shitja e automjeteve elektrike deri në vitin 2030 do të përbëjë më shumë se gjysmën e shitjeve totale të automjeteve në BE, thonë zyrtarë të kompanisë “Horváth”.

Kompania “Horváth” vlerëson se në vitin 2030, një e treta e flotës së automjeteve të BE-së do të përbëhet nga automjete elektrike, duke e bërë BE-në një lider global, me më shumë automjete elektrike se SHBA-ja dhe Kina. Vlerësohet se deri në vitin 2030, në Shtetet e Bashkuara do të ketë rreth 20 milionë automjete elektrike, që përbëjnë rreth 10 për qind të flotës së automjeteve dhe në Kinë rreth 40 milionë e rreth 15 për qind.

Me një rritje kaq të madhe të numrit të automjeteve elektrike, nevoja për energji elektrike dhe një shumëllojshmëri shërbimesh për karikimin e tyre po rritet. Për të fuqizuar 60 milionë automjete elektrike në vitin 2030, do të duhet të sigurohen më shumë se 180 teravat orë energji elektrike, vlerëson “Horváth”.

Vlera e tregut të karikimit të automjeteve elektrike në BE do të kalojë 45 miliardë euro deri në vitin 2030 dhe 100 miliardë euro deri në vitin 2040, thonë zyrtarët e kësaj kompanie konsulente.

Ata besojnë se karikimi do të zhvillohet në tri drejtime, në varësi të vendit dhe kohës së pritur: 75 për qind e tregut i referohet shërbimeve të karikimit të automjeteve në shtëpi dhe në punë ku koha e pritshme e karikimit është mbi 150 minuta, 15 për qind janë shërbime të tarifimit të rastësishëm ( kur kryeni biznese të tjera si blerjet, vizitat në restorante, etj.) ku koha e pritshme e tarifimit është midis 30 dhe 150 minuta dhe shërbimet e tarifimit të udhëtimit që përbëjnë 10 për qind të tregut dhe ku është thelbësore që koha e tarifimit të jetë nën 30 minuta.

Zhvillimi i mëtejshëm i tregut po ecën në drejtim të zhvillimit të lëvizshmërisë si shërbim dhe “Horváth” beson se tregu është tashmë gati, duke qenë se 20 për qind e pronarëve të automjeteve janë gati t’i japin me qira automjetet e tyre për qëllime komerciale. Kjo është arsyeja pse “Horváth” vlerëson se deri në vitin 2035, tregu i lëvizshmërisë si shërbim në BE do të arrijë në 200 miliardë euro.

Industria e automobilave është në mes të një transformimi të madh sepse nga njëra anë kemi një rënie të kërkesës për komponentë dhe automjete me motorë me djegie të brendshme, ndërkohë që prodhuesit e komponentëve për bateri elektrike dhe automjete elektrike po shënojnë rritje të kërkesës. Ne i shohim mundësitë më të mëdha në fazën aktuale të zhvillimit të tregut në zhvillimin e tregut të karikimit të automjeteve elektrike dhe në fazën e dytë në zhvillimin e shërbimeve të ndryshme të lëvizshmërisë, kanë shtuar tutje zyrtarë nga kompania konsulente “Horváth”./Dnevnik.hr