Çmimet e Dogecoin shënojnë rritje të jashtëzakonshme pas blerjes së Twitter nga Elon Musk

Çmimi i kriptomonedhës Dogecoin është rritur më shumë se 30 për qind pasi njoftimit publik për blerjen e Twitter nga Elon Musk.

Kriptomonedha e frymëzuar nga meme arriti mbi 0.16 dollarë të martën në mëngjes, duke e rikthyer në listën e 10 kriptomonedhave më të vlefshme.

Musk, i cili është një avokat i zëshëm i kriptomonedhave dhe investitor në Dogecoin, ka thënë se do ta bëjë goditjen e llogarive të mashtrimit të kriptomonedhave në Twitter si një prioritet si pronari i saj i ri.

Ndryshime të tjera të mundshme në platformën e mediave sociale mund të përfshijnë metoda për të dhënë bakshish nga përdoruesit e tjerë në kriptomonedhë, ose përdorimin e mikropagesave kripto për të verifikuar që një përdorues është një person real dhe jo një spam robot.

Tregu i përgjithshëm i kriptomonedhave u rrit në mënyrë më modeste me rreth 5 për qind pas lajmit për blerjen e Twitter nga Musk, duke i rezistuar një prirje rënëse të kapitalit të saj të tregut nga mbi 2.1 trilionë dollarë në nën 1.8 trilionë dollarë që nga fillimi i prillit.

Rritja e papritur e çmimit të Dogecoin ndjek një tendencë në vitet e fundit që kjo kriptomonedhë “prej “shakaje” të reagojë ndaj komenteve ose veprimeve të bëra nga Musk.

Themeluesi i Dogecoin, Billy Markus, iu përgjigj rritjes së çmimit duke postuar në Twitter: “Sikur Elon ta blinte Twitterin çdo ditë”.

Në shkurt të vitit 2021, Musk ofroi të blinte të ashtuquajturat balena Dogecoin për ta transformuar atë në “monedhën e internetit”, pasi kishte blerë më parë një pjesë të kriptomonedhës për djalin e tij të mitur “që ai të mund të jetë një mbajtës i vogël”.

Atëbotë, ai shkroi në Twitter: “Nëse mbajtësit kryesorë të Dogecoin shesin shumicën e monedhave të tyre, ajo do të marrë mbështetjen time të plotë. Përqendrimi i tepërt është problemi i vetëm i vërtetë. Unë do të paguaj fjalë për fjalë me dollarë aktualë nëse ata thjesht i anulojnë llogaritë e tyre.”

Çmimi i lartë i të gjitha kohërave i Dogecoin majin e kaluar përkoi me paraqitjen e Musk si nikoqir i Saturday Night Live, gjatë së cilës ai i referohej shpesh kriptomonedhës.

Çmimi arriti kulmin afër 0,70 dollarëve, megjithatë, më pas ra në rreth 0,10 dollarë përpara se ta vendoste rikuperimin e tij të fundit. Pavarësisht paqëndrueshmërisë, Dogecoin është ende ka më shumë se 7,000 për qind në rritje gjatë dy viteve të fundit./Independent

Përgatiti: Nuhi Shala