Bitcoin shënon rënie, Stablecoin zhytet në një javë të rëndë në kriptovaluta

Ka qenë një javë e rëndë në kriptovaluta, edhe sipas vetë standardeve të kriptos.

Bitcoin ka shënuar rënie, stablecoins (monedhat stabile) ishin gjithçka tjetër veçse të qëndrueshme dhe një nga kompanitë e profilit më të lartë të industrisë së kriptove humbi një të tretën e vlerës së saj të tregut.

BITCOIN

Çmimi i bitcoin ra në rreth 25,420 dollarë këtë javë, niveli i tij më i ulët që nga dhjetori i vitit 2020, sipas CoinDesk. Ai qëndroi rreth 30,000 dollarë të premten, por kjo është ende më pak se gjysma e çmimit të bitcoin-it që ishte në nëntorin e kaluar.

Disa përkrahës të bitcoin kanë thënë se monedha dixhitale mund t’i mbrojë mbajtësit e saj kundër inflacionit dhe të veprojë si një mbrojtje kundër rënies së tregut të aksioneve. Kohët e fundit, nuk është bërë asnjëra prej këtyre. Inflacioni në nivel konsumatori u rrit me 8.3% në prill krahasuar me një vit më parë, një nivel i këtillë i parë për herë të fundit në fillim të viteve ’80. Me Rezervën Federale që rrit në mënyrë agresive normat e interesit në përpjekje për ta ulur inflacionin, investitorët po i hedhin poshtë asetet e rrezikshme, duke përfshirë aksionet dhe kriptomat. S&P 500 ka rënë me më shumë se 15% këtë vit. Bitcoin ka rënë rreth 37% nga viti deri më sot.

Kriptot e tjera kanë kaluar po aq keq. Ethereum ka rënë me 44% dhe dogecoin, një kriptomonedhë e favorizuar nga Kryeshefi Ekzektuiv i Tesla, Elon Musk, e ka humbur rreth gjysmën e vlerës së saj.

KOLAPSI I STABLECOIN 

Stablecoins janë parë si një port i sigurt midis kriptomonedhave. Kjo për shkak se vlera e shumë Stablecoins-ave është e lidhur me një monedhë të mbështetur nga qeveria, siç është dollari amerikan ose metale të çmuara si ari.

Por këtë javë, një nga stablecoins-at  më të përdorura, Terra, përjetoi ekuivalentin e kriptomonedhës së një kandidimi në bankë.

Terra është një stablecoins në një ekosistem kriptomonedhë të njohur si Terra Luna. Terra është një stabilcoin algoritmik, që do të thotë se furnizimi i tij rregullohet përmes blerjeve dhe shitjeve të ndërlikuara për të mbajtur fiksimin e tij në 1 dollarë. Terra u ushqye gjithashtu nga një program nxitës që u dha mbajtësve të saj rendiment të lartë në Terra-n e tyre. Luna ishte monedha që synohej të përdorej në ekosistem për të blerë dhe shitur asete, dhe në kulmin e saj vlente më shumë se 100 dollarë.

Edhe pse zhvilluesit e Terra thanë se algoritmet e saj do të ndalonin stablecoin-in, ata vendosën ta ndalonin më tej atë me asetet e bitcoin.

Problemet e Terra-s nisën nga një kombinim i tërheqjeve prej qindra milionësh, ndoshta miliarda dollarësh nga Anchor, një platformë që mbështeti stablecoin. E kombinuar me shqetësimet në përgjithësi për kriptovalutat dhe rënien e çmimit të bitcoin, Terra filloi të humbiste lidhjen e saj me dollarin. Bitcoin që ishte në pronësi të Terra vlente gjithashtu më pak se sa paguanin për të, dhe shitja e atyre Bitcoin në treg bëri që çmimet e Bitcoin të bien edhe më tej.

Përpjekjet e zhvilluesve të Terra për ta mbështetur likuiditetin dështuan. Të premten, Terra kishte rënë në 12 cent dhe Luna po tregtohej me një vlerë më të vogël se një e dhjetëmita e një centi.

COINBASE

Coinbase humbi rreth një të tretën e vlerës së saj këtë javë, gjatë së cilës platforma e tregtimit të kriptomonedhave raportoi se përdoruesit aktivë mujor ranë me 19% në tremujorin e parë mes rënies së vlerave të kriptove.

Investitorët kishin nxituar për një dalje edhe përpara se Coinbase të raportonte një humbje tremujore prej 430 milionë dollarësh. Aksionet u mbyllën të premten me 67,87 dollarë. Në ditën e ofertës fillestare publike vetëm 13 muaj më parë, aksionet arritën në 429 dollarë secila.

Në një letër drejtuar aksionerëve, Coinbase tha se besonte se kushtet aktuale të tregut nuk ishin të përhershme dhe se mbeti e fokusuar në periudha afatgjata duke i dhënë përparësi zhvillimit të produktit. Ndërsa shumica e analistëve të ëall Street presin që Coinbase ta përballojë stuhinë, ata po paralajmërojnë gjithashtu se rritja e rregullimit të kriptomonedhave mund ta pengojë rritjen e kompanisë.

RREGULLATORËT

Është folur shumë për rregullimin e kriptomonedhave, por pak për mënyrën e veprimit.

Sekretarja e Thesarit Janet Yellen, duke iu përgjigjur paqëndrueshmërisë në tregjet e kriptove këtë javë, tha të enjten se SHBA ka nevojë për një kuadër rregullator për t’u mbrojtur nga rreziqet që I rrethojnë kriptovalutat dhe stablecoins-at.

Në mars, kryetari i Rezervës Federale, Jerome Poëell tha se format e reja të parave dixhitale si kriptovalutat dhe stablecoins-at paraqesin rreziqe për sistemin financiartë SHBA-ve dhe do të kërkojë rregulla të reja për t’i mbrojtur konsumatorët. Këtë të hënë, pikërisht përpara shpërthimit të Terra-s, Fed tha në raportin e saj gjashtëmujor mbi stabilitetin financiar se stablecoins-at janë të cenueshme ndaj “vrapimeve” që mund t’i dëmtojnë pronarët e monedhave.

Kryetari i Komisionit të Letrave me Vlerë dhe Shkëmbimit Gary Gensler ka thënë se industria e kriptove është “e mbushur me mashtrime dhe abuzime” dhe se agjencia e tij ka nevojë për më shumë autoritet nga Kongresi – dhe më shumë fonde – për ta rregulluar tregun.

Britania i ka zbuluar planet për t’i rregulluar stablecoins-at si pjesë e një plani më të gjerë për t’u bërë një qendër globale për pagesat dixhitale. Ligjvënësit e Bashkimit Evropian kanë rënë dakord për projekt-rregullat për kriptoasetet, por ende duhet ta negociojnë një projekt-ligj përfundimtar./Associated Press