Bateria e re që mund ta mbushë telefonin tuaj për pesë ditët e ardhshme

Studiuesit australianë pretendojnë se ata kanë zhvilluar një bateri që mund të mbajë një smartphone me bateri për pesë ditë ose të drejtojë një makinë elektrike për 1.000 kilometra (mbi 600 milje), raporton CNN.

Nëse teknologjia do të përdoret gjerësisht, do të përfaqësonte një përparim të rëndësishëm në kërkimin e energjisë më të gjelbër dhe më efikase.

Ekipi nga Universiteti Monash në Melbourne thotë se bateria litium-squfur që ka krijuar është “më e efektshmja në botë” dhe mund të tejkalojë bateritë tradicionale me katër herë.

Studiuesit thanë që ata janë “në prag” të komercializimit të inovacionit dhe pretenduan përfitimet e tij për luftën kundër ndryshimit të klimës.

Shumica e baterive tregtare janë jon-litium, por alternativa litium-squfur ka qenë prej kohësh tërheqëse për shkak të densitetit të tyre më të lartë të energjisë dhe aftësisë për të fuqizuar objektet për më gjatë.

Sidoqoftë, bateritë litium-squfur kanë tendencë të kenë një jetëgjatësi shumë më të shkurtër. Ato përdoren në disa avionë dhe makina, por përpjekjet e mëparshme për t’i çuar ato në prodhim masiv dhe për të fazuar bateritë litium-jon kanë dështuar.

Sipas ekspertëve të baterive Institucioni Faraday, përdorimi i gjerë i baterive litium-squfur përballet me “pengesa të mëdha” që burojnë nga “natyra izoluese” e squfurit dhe degradimi i anodës metalike të litiumit.

Ekipi në Australi, hulumtimi i të cilit u botua në revistën Science Advances, rikonfiguroi hartimin e katodave të squfurit në mënyrë që ata të jenë në gjendje t’i rezistojnë ngarkesave më të larta të stresit pa parë një rënie në performancën e përgjithshme.

Puna e tyre “do të revolucionarizojë tregun Australian të automjeteve dhe do t’u sigurojë të gjithë Australianëve një treg të pastër dhe më të besueshëm të energjisë”, tha studiuesi kryesor Profesor Mainak Majumder në një njoftim për shtyp.

Grupi, puna e të cilit mori fonde nga qeveria Australiane, ka patentuar baterinë e re dhe testimet e mëtejshme janë planifikuar për më vonë këtë vit.

Kjo qasje jo vetëm që favorizon metricat e performancës së lartë dhe jetën e ciklit të gjatë, por është gjithashtu e thjeshtë dhe jashtëzakonisht me kosto të ulët për të prodhuar, duke përdorur procese me bazë uji, dhe mund të çojë në ulje të konsiderueshme të mbeturinave të rrezikshme për mjedisin,” tha Mattheë Hill, i cili gjithashtu ka punuar në ekip.

Përgatiti: Denis Ibishi