Audi prezanton konceptin Activesphere që mund të shndërrohet në një kamionçinë

Audi Activesphere është i fundit në një seri konceptesh nga kompania gjermane që lë të kuptohet për vizionin e saj të lëvizshmërisë në të ardhmen.

Audi shprehet se bëhet fjalë për një “kupe luksoze që shndërrohet në një kamionçinë”. Ashtu si paraardhësit e tij, Activesphere është i pasur me teknologji dhe ide që ndoshta janë vite larg integrimit në automjetet e prodhimit, mirëpo dritat e tij mund të jenë e ardhmja e afërt në botën e automjeteve të teknologjisë së lartë.

Koncepti tërheqës i dizajnit e kombinon stilin e modeleve të Audi Sportback dhe Allroad në një automjet elektrik të gjithanshëm si SUV. Koncepti ka pezullimin ajror të Audi me amortizues adaptues dhe hapësira e tokës prej 209 mm mund të rritet me 40 mm. Kjo përputhet me dizajnin e jashtëm, i cili përmban pykë vertikale dhe linja metalike që e vizualizojnë lartësinë e rritur.

Dritarja e pasme është funksionale pasi lëviz në të njëjtën linjë me çatinë për të krijuar hapësirë ​​për ngarkesat, të cilat mund të jenë biçikleta elektrike. Një pjesë e mbulesës së pasme është ulur për të krijuar një derë të pasme, duke e bërë zonën e ngarkesave më të qasshme. Ndarja e motorizuar hapet kur hapësira e ngarkesës është në përdorim dhe shërben për ta ndarë pjesën e brendshme.

Ka katër ulëse në kabinë

Kur automjeti është në modalitetin autonom, pulti, timoni dhe pedalet zhduken, por shiriti i madh i zërit dhe ajri me gjerësi të plotë mbeten funksionale. Vendet duket se “notojnë” në kabinë, dhe janë të lidhura me tastierën qendrore që ofron ngrohje dhe ftohje.

Vëmendje e veçantë tërheqin kufjet AR për shoferin dhe pasagjerët, të cilat mundësojnë shfaqjen e përmbajtjes virtuale si panelet e kontrollit, ekranet e informacionit dhe shumë më tepër. Kjo e liron hapësirën në brendësi që zakonisht rezervohet për ekranet dhe kontrollet, sepse Audi i ka “strehuar” funksionet e ndryshme në vetë syzet.

Përdoruesi mund ta shohë përmbajtjen virtuale dhe ta aktivizojë atë nëse fokuson sytë në informacione të caktuara dhe ndërveprimi bëhet me gjeste. Sistemi i paraqet përdoruesit një sërë funksionesh në mënyrë që ai të mund t’i përdorë ato pavarësisht se ku është ulur. Gjithashtu, sistemi ofron përmbajtje të personalizuar për çdo pasagjer, në mënyrë që shoferi të marrë informacione të rëndësishme për automjetin, ndërsa pasagjerët mund të zgjedhin muzikë dhe funksione të tjera dixhitale.

Audi zhvilloi konceptin në platformën Premium Electric të Platformës së zhvilluar në bashkëpunim me Porsche. Kjo platformë përdoret nga automjete të ndryshme, dhe koncepti Activesphere u mundësua nga një bateri me kapacitet rreth 100 kW. Koncepti ka dy motorë elektrikë që japin 242 kuaj fuqi dhe 720 Nm çift rrotullues, dhe lëvizja bëhet në të katër rrotat./Klix.ba

Përgatiti: Nuhi Shala