Foto: Pixabay

Apple ua kufizon punëtorëve përdorimin e ChatGPT

Përdorimi i ChatGPT në vendin e punës duket se ka dalë aq jashtë kontrollit sa gjithnjë e më shumë kompani të mëdha po kufizojnë qasjen në mjetin e Inteligjencës Artificiale, AI.

E fundit në seri është kompania Apple, e cila, sipas Wall Street Journal, e ka kufizuar përdorimin e ChatGPT dhe mjeteve të tjera të jashtme të AI për punonjësit e saj. Në të njëjtën kohë, Apple po zhvillon teknologji të ngjashme në shtëpi.

Siç shkruan WSJ, Apple është i shqetësuar për rrjedhjen e mundshme të të dhënave konfidenciale. Ata janë të shqetësuar që punonjësit të mos zbulojnë pa dashje sekretet tregtare gjatë përdorimit të mjeteve të bazuara në AI.

Gjegjësisht, mjetet që e përdorin inteligjencën artificiale i ruajnë të gjitha të dhënat e futura nga përdoruesit dhe i përdorin ato për zhvillim të mëtejshëm. Kështu, mund të ndodhë që disa informacione konfidenciale nga Apple të kalojnë në duart e konkurrentëve përmes ndërmjetësve të AI.

Përveç ChatGPT, Apple e ka ndaluar gjithashtu përdorimin e Copilot të GitHub, i cili përdoret për ta automatizuar shkrimin e kodit të softuerit.

Muajin e kaluar, Samsung gjithashtu e kufizoi përdorimin e mjeteve të inteligjencës artificiale për punonjësit e saj pasi u zbulua se disa të dhëna konfidenciale tashmë kishin “rrjedhur” në publik përmes mjeteve të AI.

Përndryshe, OpenAI, kompania që e ka krijuar ChatGPT, njoftoi se ata prezantuan një mënyrë funksionimi “të fshehtë”, në të cilën nuk e ruajnë historinë e bisedave të përdoruesve dhe inteligjencën artificiale. Por pyetja që duhet të shtrohet, logjikshëm, është nëse “biseda” të tilla janë vërtet private./Wall Street Journal

Përgatiti: Nuhi Shala