Amazon paralajmëron rritje të çmimeve në Evropë

Amazon po e rrit çmimin e abonimit të saj ‘Prime’ në të gjithë Evropën nga shtatori, deri në 43 për qind në vit.

Përmes një e-maili drejtuar klientëve brenda natës, Amazon zbuloi se kostoja e saj vjetore ‘Prime’ do të rritet me 20 për qind në Mbretërinë e Bashkuar nga 79 në 95 funta nga 15 shtatori.

Në Francë, rritja e çmimeve është edhe më e mprehtë, duke lëvizur nga 49 € në vit në 69,90 euro – një rritje prej 43 pë rqind.

Amazon gjithashtu do t’i rrisë çmimet në Spanjë dhe Itali me 39 për qind çdo vit, me tregun e dytë më të madh të kompanisë, Gjermaninë, duke parë një rritje vjetore prej 30 për qind.

Amazon.com është kompani amerikane e cila merret me shitje online të produkteve të ndryshme.

Rritjet e çmimeve ‘Prime’ të Amazon në Evropë vijnë vetëm disa muaj pasi çmimi i Prime në SHBA u rrit në 139 dollarë në vit, nga tarifa e mëparshme vjetore prej 119 dollarësh. Amazon Prime zakonisht përfshin transport të shpejtë, qasje në shitje dhe transmetim falas të filmave/TV në shumicën e tregjeve.

Amazon po e rrit gjithashtu koston mujore të Prime në tregjet evropiane, me 1 funtë ose 1 euro në muaj. Tarifat mujore nuk përfshijnë zbritjen që aplikohet për abonimet vjetore dhe është e qartë nga rritjet e Amazon që shumica e familjeve abonohen çdo vit.

Këto janë rritjet vjetore të çmimeve të Amazon Prime në të gjithë Evropën: Mbretëria e Bashkuar – 79 deri në 95 funta, një rritje prej 20 për qind, Francë – 49 euro në 69,90 euro, një rritje prej 43 për qind, Gjermani – 69 euro në 89,90 euro, një rritje prej 30 për qind, Itali – 36 euro në 49,90 euro, një rritje prej 39 për qind, Spanja – 36 euro në 49,90 euro, një rritje prej 39 për qind

Kjo është gjithashtu rritja e parë e Amazon Prime në Mbretërinë e Bashkuar, tregu i tretë më i madh i Amazon pas SHBA-së, që nga viti 2014. Amazon është jashtëzakonisht i popullarizuar në Mbretërinë e Bashkuar dhe kompania e kërkimit të tregut Kantar thotë se më shumë se 50 për qind e familjeve kanë një abonim në Amazon Prime.

Reuters raporton se Amazon e i vë fajin për rritjen e çmimeve “rritjes së inflacionit dhe kostove operative”. Njoftimi për ndryshimin e çmimit vjen vetëm disa ditë përpara se Amazon të vendosë të postojë rezultatet e fitimeve të saj në tremujorin e dytë. Amazon postoi humbjen e parë tremujore në shtatë vjet tremujorin e kaluar, me kompaninë që fajësoi një pjesë të humbjes në rritjen e kostove të karburantit, transportit dhe ruajtjes së magazinës./The Verge