Postet nga: komunizmi

Polakët votojnë në zgjedhjet “më të rëndësishme” prej komunizmit

Në Poloni janë duke u mbajtur zgjedhjet parlamentare, të cilat do të jenë vendimtare për lidhjet e ardhshme të këtij shteti me Bashkimin Evropian dhe Ukrainën fqinje.

Shqipëri: Të zhdukurit nga diktatura komuniste

Në Ditën Ndërkombëtare të të Zhdukurve, Autoriteti për Informimin mbi Dokumentet e ish Sigurimit të Shtetit dhe OSBE-së zhvilloi një takim me shoqatat, autoritetet vendore dhe ...

Piramida e Diktatorit të përbuzur shndërrohet në simbol për të ardhmen e Shqipërisë

Piramida e cila për një kohë të gjatë ishte kujtesë e një regjimi brutal dhe dekadash zhgënjimi, tani është  simbol i një qyteti që aspiron të jetë "Tel ...

Shkrimtari shqiptar shkruan për vitet në burgjet politike komuniste

Autori dhe gazetari Fatos Lubonja, i cili kaloi 17 vjet në burg nën regjimin komunist shqiptar, tregon përvojat e tij të hidhura në një libër të ri që ...

Arratisja e guximshme e një familjeje shqiptare gjatë komunizmit

Familja Fezollari u largua nga regjimi represiv komunist i Shqipërisë në vitin 1975 duke lundruar fshehurazi me një varkë të bërë vetë natën për në territorin jugosllav. ...

Autoriteti i Dosjeve: Ilir Meta, bashkëpunëtor i Sigurimit të Shtetit në kohën e komunizmit

Autoriteti për Informimin mbi Dokumentet e ish-Sigurimit të Shtetit në Shqipëri tha që ish-presidenti Ilir Meta ka qenë bashkëpunëtor i Sigurimit Shtetëror në kohën ...

Vargje vdekjeprurëse: Si u ekzekutuan poetët Vilson Blloshmi dhe Genc Leka

Vilson Blloshmi dhe Genc Leka u ekzekutuan më 17 korrik 1977 mbi bazën e pretendimeve se poezitë e tyre përbënin një kërcënim për regjimin komunist të ...

Marije Kaleta, murgesha shqiptare që rrezikoi jetën e saj gjatë komunizmit

Shqipëria kujton murgeshën katolike që frymëzoi Papa Françeskun me guximin e saj– duke mbajtur fshehurazi gjallë besimin nën një diktaturë brutale.