Postet nga: gjuha

Sfidat e gjuhës shqipe, a duhet të preket standardi?

Në fund të vitit të kaluar është shënuar 50 vjetori i Kongresit të Drejtshkrimit, atij kongresi që e përcaktoi se cila do të jetë gjuha standarde shqipe.

Gjysmë shekulli nga Kongresi i Drejtshkrimit, kritikat dhe nevoja për pasurimin e leksikut të shqipes standarde

Gjysmë shekulli më parë në Tiranë, studiuesit më të njohur të albanologjisë vendosën për versionin zyrtar të përdorimit të gjuhës shqipe, ose Standardin gjuhësor të ...

Kanceri, diabeti, anemia, fruthi i keq: Ngjyra e gjuhës zbulon sëmundjet dhe çka ju mungon

Shpejt shkoni para pasqyrës dhe me kujdes shikoni gjuhën tuaj, sepse ky organ është radar i vërtetë për zbulim të hershëm të sëmundjeve. Madje ...

Aktorët në film flasin në gjuhë të ndryshme falë Inteligjencës Artificiale (VIDEO)

Titrat së shpejti mund të mbesin teknologji e së kaluarës, kjo pasi që një kompani po shfrytëzon inteligjencën artificiale që ua mundëson aktorëve në film ...

Diaspora shqiptare në Stamboll po i kthehet rrënjëve

Komuniteti i madh me etni shqiptare në Turqi po shkrihet gjithnjë e më shumë në diçka të pranueshme dhe po humbet identitetin e saj - megjithatë janë disa që ...

Ende në përdorim tekstet shkollore që fyejnë shqiptarët

Nxënësit maqedonas të vitit të dytë në arsimin e mesëm nga libri i Sociologjisë mësojnë se shqiptarët, turqit e romët lindin shumë fëmijë, ...

Pse 'dëgjoni' zëra brenda kokës tuaj kur mendoni?

Kur kemi mendime të vetëdijshme, shpesh mund të dëgjojmë një zë brenda kokës sonë.

Ndryshimet kushtetuese, opozita me amendamente për gjuhën shqipe

Ndryshimet kushtetuese që pritet të miratohen për zbatimin e marrëveshjes me Greqinë për ndërrimin e emrit të shtetit në Maqedonia e Veriut, kanë aktualizuar kërkesat ...