Pika kufitare në Merdar. Foto: Kallxo.com

Zyrtarja e FMN-së: Taksa ndaj mallrave serbe e boshnjake ka rritur çmimet

Stephanie Eble, udhëheqëse e një misioni të Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN) ka thënë se taksa ndaj mallrave nga Serbia dhe Bosnja dhe Hercegovina ka rritur çmimet e konsumit, sidomos të produkteve ushqimore, duke ndikuar në ekonomitë familjare me të ardhura më të ulëta.

Eble vizitoi Prishtinën nga 12 deri më 18 qershor, për të diskutuar zhvillimet e fundit ekonomike dhe perspektivën ekonomike të Kosovës.

Në përfundim të vizitës, Eble deklaroi se sfida kryesore për ekonominë e Kosovës është rritja e sektorit privat dhe rritja e eksportit.

Eble shtoi se ndërsa rritja ekonomike parashikohet të mbetet në rreth 4 për qind këtë vit, kjo nuk është e mjaftueshme që të zvogëlohet papunësia dhe të përshpejtohet konvergjenca e të ardhurave me pjesën tjetër të Evropës.

“Ekzekutimi i buxhetit është gjerësisht në rrugën e duhur, me mbledhjen e të ardhurave më të ulëta dhe tejkalimin e shpenzimeve në skemat e përfitimeve sociale përsëri që pritet të kompensohet nga shpenzimet kapitale më të ulëta”, ka thënë Eble.

Eble ka përmendur edhe rritjen e pagave në sektorin publik. Ajo është shprehur se ndërsa Kosova ka ruajtur stabilitetin makro-fiskal, një numër iniciativash të kushtueshme të politikave do të pengonin zhvillimin e sektorit privat.

Në veçanti, sipas Eble, rritja e madhe e pagave si pjesë e reformës së administratës publike, e kombinuar me një rritje të punësimit, sjell një kosto të madhe fiskale që pa masa për ta mbajtur atë e vë rregullin fiskal në rrezik dhe minon konkurrencën.

“Në mënyrë të ngjashme, përfitimet sociale që janë në diskutim, të tilla si pensionimi i hershëm për Policinë ose përfitimet tepër bujare të prindërve si dhe një rritje minimale e propozuar e pagave që do të shkonin përtej çmimeve, produktivitetit dhe zhvillimeve të pagave, bartin kosto të rëndësishme fiskale. Ata gjithashtu do të pengojnë zhvillimin e sektorit privat duke penguar përpjekjet për të reduktuar papunësinë dhe informalitetin”, ka potencuar Eble.

Stephanie Eble nga FMN ka thënë se autoritetet duhet të ecin përpara me ristrukturimin e ndërmarrjeve publike, të përmirësojë zbatimin e investimeve të cilësisë së lartë dhe të financuara nga donatorët, të përshpejtojë reformat arsimore, të forcojë sundimin e ligjit dhe klimën e biznesit, dhe të avancojë reformat e vonuara të veteranëve të luftës për të liruar hapësirën në buxhet për shpenzimet e tjera.

“Gjithashtu, garancitë e qeverisë duhet të rishikohen me kujdes për të mos vënë në rrezik qëndrueshmërinë fiskale “, ka shtuar Eble.