Zvicra donte ta dëbonte, Gjykata Europiane i jep të drejtë kosovarit

Pas 26 vjetësh në Zvicër, një kosovar dhe pensionist duhej të largohej nga vendi sipas gjykimit të Gjykatës Federale Administrative.

Tani Gjykata Europiane e të Drejtave të Njeriut (GjEDNj) në Strasburg përmbys vendimin e gjykatës në Zvicër.

Dëbimi i tij shkel nenin 8 të Konventës Europiane për të Drejtat e Njeriut (KEDNJ) – e drejta për mbrojtjen e jetës private dhe familjare.

Sipas gjyqtarëve të Strasburgut, burri jeton me fëmijët e tij të rritur në Zvicër, nga të cilët ai është i varur, raporton  gazeta zvicerane”20 min.ch“, përcjell rtv21.tv.

Burri shkoi në Zvicër në vitin 1993. Gjashtë vjet më vonë, ai u martua me një zvicerane. Fëmijët e tij nga një martesë e mëparshme në Kosovë gjithashtu morën një leje-qëndrimi në Zvicër.

Në vitin 2003, i njëjti person akuzohej se bëri një përdhunim.

Në vitin 2005, ai u dënua në shkallën e dytë me një dënim me burg prej dy vjet e tre muaj dhe me një kërkesë shtetërore me kusht dymbëdhjetë vjet.

Në fund të gushtit 2006, Zyra e Migracionit e Kantonit të Basel-Landschaft nuk e zgjati më tej lejen e qëndrimit. Në këtë kohë, burri ishte divorcuar tashmë nga gruaja e tij zvicerane. Rreth katër vjet më vonë – më 22 janar 2010 – Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) konfirmoi mos-rinovimin e lejes së qëndrimit.

Kosovari paraqiti një ankesë në Gjykatën Federale Administrative.

Në tetor të vitit 2015, gjykata hodhi poshtë ankesën dhe konfirmoi dëbimin e tij nga Zvicra.

Në këtë kohë, burri kishte qenë në Zvicër për 22 vjet. Arsyetimi u justifikua nga fakti se përdhunimi ishte një krim i rëndë. Për më tepër, gjykata vuri në dukje se përdhunimi tani është gjithashtu një rast që duhet të çojë pas dorëzimit të kushtetutës në një referim nga Zvicra.

Më pas, Gjykata Federale Administrative vendosi kosovarit t’i jep pension për shkak të përkeqësimit të tij shëndetësor.

Kosovari ka marrë një pension të plotë nga tetori 2012 për shkak të sindromës së përgjithshme të dhimbjes, hipotiroidizmit dhe depresionit, gjë që kërkonte që ai të përdorë medikamente të ndryshme. Në vitin 2016, pensioni i tij u ndërpre.

Që atëherë, burri ishte financiarisht i varur nga fëmijët e tij të rritur.

Sipas vendimit të GjEDNj-së, të dy fëmijët kujdesen për babanë, bëjnë punët e shtëpisë, bëjnë pazar, lajnë rrobat e tij. Në ankesën e tij në Gjykatën Europiane për të Drejtat e Njeriut, kosovari pretendoi një shkelje të ndalimit të trajtimit çnjerëzor dhe degradues.

Ai gjithashtu ka të drejtën e mbrojtjes së jetës private dhe familjare. Kosovari pohoi se rikthimi i tij në Kosovë ishte i rrezikshëm pasi që kishte probleme shëndetësore dhe se ai mbështetej në kujdesin e të afërmve të tij në Zvicër./21Media