Pjesëtarë të forcave speciale turke, Foto: REL/AP

Turqia urdhëron arrestimin e dhjetëra kolonelëve

Turqia ka urdhëruar ndalimin e 68 të dyshuarve, duke përfshirë dhjetëra kolonelë, në një operacion që ka shënjestruar mbështetësit e supozuar të klerikut fetar, Fethullah Gulen, të cilin Ankaraja e akuzon për orkestrim të tentimeve të dështuara për puç dy vjet më parë, ka njoftuar agjencia shtetërore turke, Anadolu.

Nëntëmbëdhjetë zyrtarë në detyrë janë në mesin e personave që do të përballen me ndalim, në operacionin e zgjeruar në 19 provinca, duke përfshirë kryeqytetin turk, Ankaranë.

Agjencia ka cituar disa burime nga Zyra e Kryeprokurorit se është gjetur që të dyshuarit kanë qenë në kontakt me Gulenin.

Turqia ka ndaluar 160,000 persona dhe ka shkarkuar gati numrin e njëjtë të zyrtarëve nga pozitat e tyre pas tentimeve të dështuara për grushtshtet, ka njoftuar në mars, Zyra për të Drejtat e Njeriut në Kombet e Bashkuara.

Në mesin e tyre, më shumë se 50,000 persona janë akuzuar dhe janë mbajtur në burg në kohën e gjykimit.

Kritikët e presidentit turk, Recep Tayyip Erdogan akuzojnë atë për përdorim të puçit të dështuar si arsyetim për të shtypur kundërshtarët.

Turqia në anën tjetër deklaron se masat janë të nevojshme për të luftuar kërcënimet ndaj sigurisë kombëtare./REL