Shtyhet votimi për rektor të Universitetit të Prizrenit

Këshilli Drejtues i Universitetit të Prizrenit “Ukshin Hoti”, ka vendosur që të shtyjë votimin për rektor të këtij universiteti, për të mërkurën (8 maj).

Kryesuesi i Këshillit Drejtues, Bedri Muhadri tha për KALLXO.com se intervistat e kandidatëve ishin të gjata, andaj kanë vendosur që votimin ta bëjnë pas dy ditësh.

“Nuk e kemi mbajtur ende votimin. Intervistat kanë qenë të gjata. Kështu që votimin do ta bëjmë në një moment të caktuar. Me gjasë meqenëse është bërë vonë, Këshilli Drejtues ishte që votimin ta bëjmë një ditë tjetër. Kemi vendosur për të mërkurën”, ka thënë Muhadri.

Kandidatët potencial për rektor ishin profesorët Ismet Temaj, Kadri Kryeziu, Naser Pajaziti, Bekim Berisha dhe Hamdi Hoti.

Intervistat e kandidatëve nga ana e anëtarëve të Këshillit Drejtues, kishin filluar nga ora 15:00.

Ky universitet ka funksionuar me ushtrues detyre të rektorit që nga dhjetori i vitit të kaluar për shkak të problemeve të shfaqura nga zgjedhjet e fundit.

Përzgjedhja e Ismet Temajt si rektor sipas votimit të Këshillit Drejtues më 22 maj të vitit 2018 u quajt e jashtëligjshme dhe u kundërshtua nga sekretari i këtij universiteti dhe kandidati tjetër për rektor (njëkohësisht rektori i kaluar) Ramë Vataj i cili kishte paditur universitetin për këtë çështje.

Gjykata Themelore e Prizrenit më pas vendosi të ndalë ekzekutimin e vendimit të Këshillit Drejtues të Universitetit të Prizrenit ‘Ukshin Hoti’ për zgjedhjen e Ismet Temajt në postin e rektorit.

Njëkohësisht Këshilli Drejtues tërhoqi vendimin për zgjedhjen e Temajt rektor ndërkaq, Ismet Temaj u zgjodh ushtrues detyre i rektorit deri në zgjedhje të reja.

Historiku i problemit

Këshilli Drejtues i UPZ-së  më 22 maj të vitit 2018-të në rundin e dytë të votimit zgjodhi profesorin Ismet Temaj rektor të këtij Universiteti.

Kryesuesi i Këshillit Drejtues të këtij Universiteti kishte marrë vendim të shkruar më datën 30 maj 2018 për përzgjedhjen e Temajt si rektor, duke u thirrur në Statutin e Universitetit të Prizrenit dhe Rregulloren e Punës së Këshillit Drejtues.

Universiteti i Prizrenit pritet që sot të zgjedhë rektorin e ri

Në fakt zgjedhja u bë në sallën ku prezentë ishin katër nga shtatë anëtarët e Këshillit Drejtues të Universitetit dhe në mesin e shumë tensioneve.

Statuti i Universitetit të Prizrenit  ‘Për mbajtjen e mbledhjeve të Këshillit Drejtues nevojitet kuorumi prej pesë anëtarëve, së paku katër prej tyre me të drejtë vote’.

Ky statut poashtu parasheh që për zgjedhjen e rektorit duhen dy të tretat e votave të anëtarëve të Këshillit Drejtues.

Sekretari i Universitetit të Prizrenit, Burim Berisha, e quajti këtë zgjedhje të jashtëligjshme, pasi sipas tij në sallë nuk ka pasur kuorum dhe kandidatët nuk kanë mundur të marrin 2/3 e votave, të nevojshme për zgjedhjen e rektorit.

“Jena dalë jashtë për konsultë, deri sa ne kemi qenë jashtë, në media e kam dëgjuar se është mbajtur një rund tjetër i votimit me katër anëtarë të bordit… Këtu ka pasur shkelje se nuk ka pasur kuorum dhe nuk i ka marrë pesë vota”, tha Berisha.

Berisha poashtu akuzoi kryesuesin e Këshillit Drejtues të këtij universiteti se ka marrë me vete materialin zgjedhor nga votimi për zgjedhjen e rektorit.

Në anën tjetër, kryesuesi i Këshillit Drejtues, Bedri Muhadri e konsideroi vendimin legjitim, duke thënë se janë të hapur ndaj ankesave.

“Rundi i parë dhe rundi i dytë është pjesë integrale dhe është një tërësi e njësuar për një çështje, po të ishte ndryshe mbi konstatimet e mia atëherë rektori do të ishte një maratonë e procesit të votimit, pasi nëse nuk kemi rezultate të duhura për një grupacion dhe lëshimi i mbledhjes do ta bënte një garë monotone dhe maratonike për zgjedhjen e rektorit”, tha Muhadri.

Muhadri thotë se vendimi ishte bazuar edhe në rregulloren për Punën e Këshillit Drejtues.

Megjithatë në rregulloren që e ka siguruar KALLXO.com në nenin 13 të saj parashihet se ‘Vendimet e Këshillit Drejtues janë të plotfuqishme vetëm nëse kuorumi vërtetohet në kohën e votimit’.

Muhadri poashtu pranoi se kishte marrë me vete materialin zgjedhor dhe për këtë çështje kishte dhënë deklaratë në polici.

Ai tha se meqë nga mbledhja ishte larguar Sekretari i Përgjithshëm dhe një zyrtar ligjor i KD-së, ai nuk kishte ditur çfarë të bënte me atë material.

Rektori i përzgjedhur, Ismet Temaj tha se vërtetësia e zbatimit të rregullave në votim është në kompetencën e atyre që kanë qenë prezentë.

“Mënyra si ka shkuar ka qenë shumë legjitime, shumë e drejtë, mënyra më e mirë e mundshme edhe gjatë intervistës, pyetjet kanë qenë me vend. Pastaj kur të kryhet intervista kandidatët nuk duhet të jenë aty… e bëjnë punën e tyre Këshilli Drejtues. Gjithmonë ai që humb garën ankohet, kjo është normale për mua, për mua ka qenë garë fer”, tha Temaj.

Në kohën kur për këtë rast kishte raportuar Gazeta Jeta në Kosovë, rektori aktual Ramë Vataj nuk kishte pranuar të flasë para kamerës, mirëpo kishte thënë se është ankuar në Ministrinë e Arsimit dhe te kryeministri i Kosovës.

Përzgjedhja e Ismet Temajt si rektor sipas votimit të Këshillit Drejtues më 22 maj të vitit 2018 u quajt e jashtëligjshme dhe u kundërshtua nga sekretari i këtij universiteti dhe kandidati tjetër për rektor (njëkohësisht rektori i kaluar) Ramë Vataj i cili kishte paditur universitetin për këtë çështje.

Gjykata Themelore e Prizrenit më pas vendosi të ndalë ekzekutimin e vendimit të Këshillit Drejtues të Universitetit të Prizrenit ‘Ukshin Hoti’ për zgjedhjen e Ismet Temajt në postin e rektorit.

Njëkohësisht Këshilli Drejtues tërhoqi vendimin për zgjedhjen e Temajt rektor ndërkaq, Ismet Temaj u zgjodh ushtrues detyre i rektorit deri në zgjedhje të reja.

Ramë Vataj ka qenë deputet i Kuvendit të Kosovës dhe kandidat për kryetar të Suharekës nga radhët e Partisë Demokratike të Kosovës. Ai ishte zgjedhur rektor në vitin 2014.

Në anën tjetër, Ismet Temaj ka thënë se ka qenë anëtar i Lidhjes Demokratike të Kosovës.

Gazeta Jeta në Kosovë kishte raportuar për problemet në zgjedhjet për rektor në UPZ dhe raportimet mund t’i gjeni në këtë link.