Serbia i hap edhe dy kapituj drejt BE-së

Komisionari Evropian për Zgjerim, Johannes Hahn tha sot se Serbia hapi dy kapituj të rinj për përparim të mirë në politikën ekonomike dhe monetare si dhe në fushën e statistikave.

Sipas Hahn, përparimi në këto dy kapituj është vendimtar për reformat e mëtejshme strukturore dhe rritjen ekonomike në Serbi, raporton N1.

“Rritja aktuale është e mirë, reformat strukturore japin rezultate, por ato duhet të ruhen. Kërkesat nga kapitulli 12 kërkojnë që Serbia të përgatisë buxhetin e saj vjetor dhe reformat në mënyrë transparente në konsultim me BE”, tha komisionari evropian.

Hahn shtoi se Serbia duhet të punojë më shumë në transparencën.

“Transparenca e buxhetit, para shikueshmëria në segmentin legjislativ dhe zbatimi vendimtar i reformave do të sjellin rritje afatgjatë dhe krijimin e vendeve të punës. Reformat strukturore duhet të shoqërohen me statistika të mira”, tha Han.

Hahn thotë se bazat e të dhënave statistikore serbe janë një nga më gjithëpërfshirëset në rajon, por thotë se nevojiten përpjekje të mëtejshme në raportimin e treguesve kryesorë makroekonomikë dhe strukturën e ekonomisë.

“Cilësia është më e rëndësishme sesa shpejtësia, reformat në sundimin e ligjit janë në qendër të zgjerimit, duke thënë se nuk ka negociata. Serbia ka shtuar një hap tjetër drejt anëtarësimit në BE”, tha Hahn.

Joksimoviç: Mund të kishim bërë më shumë

Ministrja për Integrimin Europian, Jadranka Joksimoviç thotë se këto janë kapituj të rëndësishëm që konfirmojnë se Serbia deri tani ka qenë e suksesshme në shfaqjet ekonomike.

“Sa i përket Kapitullit 18, ne duam të prezantojmë hulumtime të reja në sistemin tonë statistikor, për të matur dhe krahasuar se ku jemi në lidhje me cilësinë e jetës së popullit tonë, qëllimet e zhvillimit të qëndrueshëm – të kemi një pasqyrë realiste se ku jemi në marrëdhënie për çfarë standardesh janë në BE” tha ministrja.

“Nëse më pyetni nëse jemi të kënaqur, mendoj se mund të hapim më shumë. Mendoj se kemi pasur rezultate të rëndësishme dhe thelbësore në fushën e përparimit në sundimin e ligjit. Ne nuk jemi të pakënaqur sepse jemi të vendosur të jemi të durueshëm, këmbëngulës dhe të vendosur në synimin tonë për t’u bërë anëtare e BE “, tha ministrja duke shtuar se Serbia do të vazhdojë të veprojë në atë drejtim.

Ajo po ashtu tha se Serbia është shumë e brengosur për shpalljen e masave të reja nga ana e Kosovës ndaj Serbisë.

“I pyeta miqtë dhe partnerët tanë nga BE-ja – është e rëndësishme për ne që të respektojmë parimet …Unë dua të bind partnerët evropianë se ata kanë një bashkëbisedues serioz në Serbi, se jemi të përkushtuar ndaj një përpjekjeje për të siguruar që paqja dhe stabiliteti rajonal janë të qëndrueshëm, por se duhet të bazohet në respektimin e parimeve”, theksoi Joksimoviç.