O’ Connell: Të kujdesemi për të gjithë të prekurit nga lufta

Ambasador i Britanisë së Madhe në Kosovë, Ruairi O’ Connell, në përvjetorin e 20 të çlirimit të Kosovës nga Serbia, ka thënë se duhet të kujdesemi për të gjithë të prekurit nga lufta.

Ai përmes një publikimi në Facebook ka kujtuar fëmijët e vrarë nga forcat ushtarake, policore e paramilitare serbe, si dhe paqeruajtësit e KFOR-it dhe UNMIK-ut, të cilët vdiqën duke shërbyer për paqen në Kosovë.

Më tej O’Connell ka thënë se shteti i Kosovës duhet të reflektojë mbi të kaluarën që të ndërtojë të ardhme të sigurt.

Publikimi i plotë i Ruairi O’ Connell:

20 vjet pas luftës, ne kemi një shans për të reflektuar mbi të kaluarën dhe për të ardhmen që ne mund të ndihmojmë për të ndërtuar.

NATO veproi në vitin 1999 për të ndalur katastrofën mbi njerëzimin që po shpalosi në Kosovë. NATO-ja veproi për të parandaluar shkeljet e mëtejshme dhe të vazhdueshme të të drejtave të njeriut dhe vrasjen e civilëve. Në vitet që kaluam, KFOR-i ka siguruar një mjedis të sigurt dhe të sigurt në Kosovë ku të gjithë qytetarët e saj mund të përparojnë.

Ndërsa e shënojmë këtë përvjetor, zgjedh të mendoj për të gjithë ata që preken nga lufta. Brengosem për të gjitha viktimat; të vrarët, ata të plagosur, ata të dëbuar detyrimisht nga shtëpitë e tyre, ata që vuajtën dhunë të tmerrshme, duke përfshirë përdorimin e dhunës seksuale si një armë lufte. Mendoj në veçanti mbi 1000 fëmijë të vrarë, madje edhe pas 12 qershorit 1999. Mendoj për ata paqeruajtës, në KFOR dhe UNMIK, të cilët vdiqën në shërbim të paqes në Kosovë.

Në kujtim të tyre, duhet të angazhohemi për një të ardhme më të mirë. Mbështetje për viktimat. Drejtësi për ta dhe për familjet e tyre. Por, gjithashtu një angazhim për të treguar të vërtetën për atë që ka ndodhur dhe për të bërë gjithçka në fuqinë tonë për ta ndaluar përsëritjen e saj. Siç tha Presidenti Clinton sot, veprimi për paqen është një zgjedhje që secili prej nesh mund të bëjë”, ka shkruar O’ Connell.