Kongresmenët amerikanë flasin me Vuçiqin për rastin e vrasjes së vëllezërve Bytyqi

Anëtari i Dhomës Përfaqësuese të Kongresit të Shteteve të Bashkuara, Eliot Engel, kongresmeni amerikan, Lee Zledin dhe senatori Roger Wrick kanë mbajtur një takim në Mynih të Gjermanisë me presidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiq në lidhje me ekzekutimin e vëllezërve Bytyqi.

“Të shtunën, më 16 shkurt 2019, kongresmeni Lee Zeldin (R, NY-1), anëtar i rangut të Nënkomitetit për Çështjet e Jashtme të Shtëpisë për Mbikëqyrjen dhe Hetimet, u takua me Presidentin serb Aleksandar Vuçiq, lidhur me ekzekutimin e banorëve të SHBA-së, Ylli, Agron dhe Mehmet Bytyqi, të cilët banonin në Hampton Bays, Nju Jork. Kongresisti  Zeldin, Senatori Roger Qicker dhe Kryetari i Komitetit të Punëve të Jashtme Eliot Engel, u bashkuan në këtë takim të rëndësishëm në Konferencën e Sigurisë në Mynih në Gjermani, nga një delegacion dypartiak i republikanëve dhe Anëtarë demokratë të Dhomës së Përfaqësuesve të Shteteve të Bashkuara dhe Senatit të Shteteve të Bashkuara”, është thënë në një njoftim për media.

Përfaqësuesit e ShBA-së në konferencën e Sigurisë, kanë kërkuar nga Vuçiq që të mbajë përgjegjësi për ekzekutimin e vëllezërve shqiptar, Ylli, Agron dhe Mehmet Bytyqi që banonin në ShBA.

“Ndërkohë që autoritetet serbe kanë hetuar vdekjen e vëllezërve, nuk janë ngritur akuza kundër atyre që janë përgjegjës për këto vrasje pavarësisht nga identifikimi i të dy dëshmive dhe të dyshuarve. Që nga marrja e detyrës në vitin 2015, kongresisti Zeldin ka avokuar për Qeverinë e Serbisë dhe të gjitha partitë relevante, që të mbajnë përgjegjësi ata që janë përgjegjës për ekzekutimet e vëllezërve Bytyqi”, është thënë tutjë në njoftim.

Në korrik 1999, tre vëllezërit, Ylli, 25 vjeç, Agron, 23 vjeç dhe Mehmet Bytyqi, 21 vjeç, shkuan jashtë shtetit drejt përfundimit të luftës në Kosovë dhe u arrestuan kur kaluan aksidentalisht në territorin e kontrolluar nga serbët. Vëllezërit u arrestuan nga autoritetet serbe për hyrje të paligjshme në vend dhe u ekzekutuan brutalisht pak kohë më pas.