Gjykimi në rastin 'Toka' - 16.01.2019 - FOTO KALLXO

Intervistimi i Sami Lushtakut në Hagë e dështon seancën ndaj Azem Sylës e të tjerëve në rastin ‘Toka’

Seanca gjyqësore në gjykimin ndaj Azem Sylës dhe të akuzuarve të tjerë në rastin e njohur si “Toka” është shtyrë përsëri.

Gjatë seancës së sotme është paraparë që palët ta japin fjalën hyrëse por një gjë e tillë është bërë e pamundur pasi që në sallë të Gjykatës nuk janë paraqitur tre avokat.

Për Arianit Kocin dhe Granit Vokshin klientët e tyre thanë se ata gjenden në Hagë.

E ky i fundit ditë më parë me anë të një parashtrese e ka informuar Gjykatën se për shkak se do të jetë në Hagë duke mbrojtur një klient tjetër nuk do të mund të marrë pjesë në këtë seancë gjyqësore.

“Granit Vokshi para dy dite përmes një parashtrese e informon kryetarin e trupit gjykues e nuk do të mund të jetë prezent në seancën e sotme me arsyetimin se është i angazhuar në mbrojtjen e personave që do të intervistohen në Hagë dhe meqë avokati Granit Vokshi e ka informuar Gjykatën, kolegu i tij Arianit Koci nuk e ka parë të arsyeshme fare. Me siguri e ka vlerësuar faktin notor se Gjykata e di se ai gjendet së bashku me avokatin Granit”, tha kryetari i trupit gjykues Beqir Kalludra.

Ndërsa për mungesën e avokates Xhevahire Kloppner, gjyqtari Kalludra tha se Gjykata nuk ka informata lidhur me mungesën e saj pasi që e njëjta nuk e ka arsyetuar mungesën.

Mungesën e vazhdueshme të avokateve dhe dështimin e mbajtjes së seancave gjyqësore lidhur me këtë gjykim, kryetari i trupit gjykues e cilësoi papërgjegjësi e avokateve ndaj sistemit të drejtësisë madje ai deklaroi se më nuk do të toleroj mungesa të tilla.

“Papërgjegjësi totale ndaj sistemit të drejtësisë dhe po u vë në dijeni se kjo do të jetë hera e fundit që shtyhet në këtë mënyrë seanca e shqyrtimit gjyqësor në mungesë të avokatëve”, tha gjyqtari Beqir Kalludra.

Lidhur me mungesën e avokateve, ai tha se do ta informoj edhe Odën e Avokateve.

Në këtë rast Azem Syla dhe 21 persona të tjerë akuzohen për krim të organizuar në tjetërsim të tokave me pronësi shoqërore në Veternik e Llapnasellë, afër Prishtinës.

Rasti është duke u gjykuar nga trupi gjykues i përbërë nga gjyqtaret Beqir Kalludra, Shashivar Hoti, e Violeta Namani ndërsa aktakuzën e përfaqëson prokurori special Naim Abazi.

Në dhjetor të vitit 2016, Azem Syla ishte deklaruar i pafajshëm.

 

Azem Syla Deklarohet i Pafajshëm

 

Prokuroria Speciale më 25 tetor ngriti dy aktakuza kundër 39 personave të ndryshëm, në mesin e të cilëve është edhe ish-deputeti i PDK-së, Azem Syla.

Aktakuza e parë, e parashtruar nga një prokuror ndërkombëtar i PSRK-së, është ngritur kundër 22 të pandehurve dhe përbëhet prej 46 pikave.

Të pandehurit akuzohen për veprat penale krim i organizuar, pastrim i parave, marrje e mitës, mashtrim i rëndë, mashtrim në detyrë, nxjerrje e vendimeve gjyqësore të kundërligjshme, keqpërdorim i pozitës zyrtare, legalizimi i përmbajtjes së falsifikuar dhe evazion fiskal.

Aktakuza e dytë e ngritur nga i njëjti prokuror akuzon 17 persona për pastrim të parave.

Anëtarët e këtij grupi të organizuar kriminal kanë bashkëpunuar mes vete, secili me rol të caktuar, për t’i privuar Kosovës pronat shoqërore përmes veprimtarive kriminale, duke përfshirë falsifikimin e vendimeve dhe dokumenteve të tjera zyrtare, mashtrimin dhe veprimeve korruptive.

KALLXO.com siguroi edhe aktakuzën prej 264 faqeve ndaj Sylës dhe të tjerëve.

 

Ekskluzive: Aktakuza Voluminoze Ndaj Grupit të Azem Sylës

 

Po ashtu, KALLXO.com ka sjellë pamje ekskluzive nga operacioni për arrestimin e të dyshuarve për rastin e njohur si pronat.

Në mesin e shtëpive të bastisura ishte edhe ajo e tashmë ish-deputetit të PDK-së, Azem Syla.

 

Aksion i Gjerë Policor, Kërkohet edhe Azem Syla

 

Gjykata e Apelit e ka vërtetuar aktakuzën ndaj grupit të akuzuar në Rastin “Toka”.

Apeli Vërteton Aktakuzën e Rastit ‘Toka’ Ndaj Grupit të Azem Sylës

 

Seanca e radhës do të mbahet me datën 12 mars.