Hoteli i Akullt në Rumani Sfidon Dimrin e Thatë

Ka më pak borë dhe akull se zakonisht në këtë sezon, por për 11 vjet rresht Hoteli i akullt në malet Karpate të Rumanisë ka hapur dyert ashtu siç ishte planifikuar, menjëherë pas Krishtlindjeve.

Tulla dymetërshe të bëra nga akulli të marra nga një liqe aty pranë, si dhe myku, uji dhe bora janë përdorur për të ngritur hotelin, e vetmja e llojit të saj në Evropën Juglindore.

Përparësia e strukturës së përkohshme është se ajo transformohet çdo vit.

Pra, këtë dimër ndërtuesit zgjodhën për të krijuar 14 dhoma që ata e kanë quajtur sipas shteteve dhe qyteteve evropiane. “La Maison Parisienne” përfshin një skulpturë të tejdukshme të akullt e Napoleonit, ndërsa “Dhoma britanike” ka një të Shekspirit.

Ka edhe disa banesa të veçanta eskimeze.

Ndërsa temperaturat e dhomës nën zero, muret dhe krevat korniza janë bërë prej akulli. Dhomat ofrojnë dyshekë tradicionale dhe çanta ekspeditë – së bashku me veshje të sipërme për të mbajtur të ftuarit e ngrohtë.

Perspektiva e një pushimi të akullt nuk ka vënë vizitorët jashtë.

“Të gjitha dhomat janë rezervuar plotësisht për sezonin e festave, shumica e turistëve vijnë nga Britania e Madhe, Gjermania dhe Rumania”, thotë Lidia Badila, zëdhënëse e hotelit.

Është edhe një restorant dhe një bar në Hotelin e akullit.

Një qëndrim kushton disa para të ftohta, të thata, pasi çmimet shkojnë nga 440 lei (pothuajse 100 euro) për një natë për një dhomë dyshe, deri në 660 lei për strehim në një banesë eskimeze.

Sezonin e kaluar, Hoteli i akullit ishte i hapur deri në fillim të prillit te vitit 2015. Që nga kjo kohë ai kishte marrë rreth 5.000 vizitorë dhe të ftuar.

Ndërtesa më e famshme e këtij lloji është dhoma 55 e  Suedisë “Ice Hotel”, në fshatin e vogël të Jukkasjarvi. I gdhendur me dorë nga 4.000 tonë akull dhe borë të marrë nga një lum aty pranë, hoteli ka një dizajn unik për çdo vit.

Ice3