Arkiv: Avokati Azem Vllasi pranohet në QKUK pas plagosjes me armë zjarri - Foto: KALLXO.com

Azem Vllasi u plagos me armë me ‘shurdhues’

Në gjykimin për plagosjen e avokatit Azem Vllasi, rast i njohur si ‘Syri i Popullit’ në pjesën kur u bë dëgjimi i një dëshmitari lidhur me akuzën e dhunimit me të cilën akuzohet Avni Llumnica është bërë përjashtimi i publikut nga salla.

Para dëgjimit të këtij dëshmitari kryetarja e trupit gjykues Naime Krasniqi- Jashanica njoftoi publikun se seanca do të jetë e mbyllur për mediat dhe publikun gjatë diskutimit lidhur me këtë pikë të aktakuzës.

Në fillim të kësaj seance gjyqësore në cilësi të dëshmitarit u dëgjua edhe eksperti i balistikës Lutfi Raci.

Ndonëse mbrojtësit e të akuzuarve nuk patën pyetje drejtuar ekspertit, prokurori i rastit Sylë Hoxha e kishte ftuar ekspertin në cilësi të dëshmitarit për ta pyetur për një detaj lidhur me armën me të cilën pretendohet se u plagos Azem Vllasi.

Prokurori Sylë Hoxha deshi të dijë nga eksperti se si funksionojnë pistoletat me silenciator (shurdhues), nëse kur shkrepet me silenciator a mund të ketë pengesa.

Lidhur me këtë, eksperti tha se nëse armës i vendoset silenciatori nuk ka asnjë pengesë gjatë gjuajtjes.

“Pistoleta të cilën e kam pasur unë si objekt studimi e ka pasur të bashkangjitur në tyt edhe silenciatorin. Ky silenciator shërben për ndaljen e zhurmës dhe nuk paraqet ndonjë pengesë më funksionimin e armës”, u përgjigj eksperti.

Gjykimi për plagosjen e Azem Vllasit, ndaj të akuzuarve në rastin e njohur si Syri i Popullit – 12.04.2019

Ky proces gjyqësor është duke u gjykuar nga trupi gjykues i përbërë nga gjykatësit, Naime Krasniqi-Jashanica kryetare e trupit gjykues si dhe dy anëtaret e tjerë Valbona Musliu-Selimaj dhe Vesel Ismajli.

Prokuroria Speciale ngriti aktakuzë ndaj 10 personave në lidhje me këtë rast më 28 shkurt 2018.

Në mesin e të akuzuarve lidhur me këtë rast janë Murat Jashari dhe zyrtari i Vetëvendosjes, Sadri Ramabaja.

Përmes një njoftimi për media, Prokuroria bënë të ditur se mbi të dyshuarit rëndojnë disa vepra penale.

“Të dyshuarit për pjesëtarë të organizatës “Syri i Popullit”, me të ashtuquajturit “Avni Rrustema” dyshohen se kanë kryer veprat penale: hakmarrje në ndihmë, dhunim, përgatitja e veprave terroriste ose veprave penale kundër rendit kushtetues dhe sigurisë së Republikës së Kosovës, mbajtja në pronësi, kontroll ose posedim të paautorizuar të armëve dhe hakmarrje.

Sipas njoftimit të Prokurorisë, M.J., A.Ll., R.S., S.R., R.T., B.K., S.B., H.H., B.L.. dhe L.L., me datë 15.05.2015, si pjesëtarë të organizatës kriminale “Syri i Popullit”, me të ashtuquajturit “Avni Rrustema” diku, në një shtet europian, kanë marrë vendim që në mars të vitit 2017 të fillojnë me aksione të kundërligjshme, me qëllim që seriozisht të destabilizojnë ose të shkatërrojnë strukturat themelore politike, kushtetues, ekonomike apo shoqërore të Republikës së Kosovës me sulme dhe me vrasje ndaj personaliteteve më të larta shtetërore duke filluar nga ish funksionarët e lartë të Kosovës prej vitit 1980 deri në 1991, duke i konsideruar si tradhtarë të vendit, e po ashtu funksionarët nga viti 1999 deri në vitin 2016.

Gjithnjë sipas njoftimit të Prokurorisë, të pandehurit kanë pasur edhe fondin të quajtur “Liria e Atdheut”.

Kjo organizatë “Syri i Popullit” në bazë të planit të shkruar ka pasur një strukturë të organizuar të hierarkisë, në të cilën janë përfshirë me emra të koduar dhe secili i ka pasur të ndara detyrat dhe përgjegjësitë e veta, kështu që më 13 mars 2017 i pandehuri M.J. ka tentuar ta vrasë të dëmtuarin Azem Vllasi si ish-funksionar i Kosovës i viteve ’80, i cili sipas planit të tyre operativ, është vlerësuar i pari në listë si tradhtar i vendit.

Sipas Prokurorisë, të dyshuarit me këto veprime kanë kryer veprën penale – përgatitja e veprave terroriste ose veprave penale kundër rendit kushtetues dhe sigurisë së Republikës së Kosovës.

Gjithashtu, i pandehuri A.Ll. sipas Prokurorisë akuzohet se derisa ishte në qendrën e paraburgimit në Lipjan, duke e përdorur kanosjen dhe forcën e ka kryer veprën penale “dhunim”.

Po ashtu, me rastin e bastisjes së shtëpisë së të pandehurit B.K. me datë 25.05.2017, është konfiskuar një pistoletë e gazit ‘’Voltran Mini’’ e kalibrit  8 mm me gaz, të cilën e kishte pasur në posedim pa lejen e organit kompetent. Gjithashtu, në shtëpinë e tij është gjetur dhe konfiskuar një pushkë ajrore me diabolla 250 copë (municion i pushkës ajrore), të cilat i pandehuri i ka poseduar pa lejen e organit kompetent. Me këtë ka kryer veprën penale – mbajtja në pronësi, kontroll ose posedim të paautorizuar  të armëve.

I pandehuri M.J. duke qenë në gjendje të paaftësisë mendore për t’i kuptuar dhe kontrolluar veprimet e veta për shkak të sëmundjes, ngase vuan nga çrregullimi skizoafektiv- tipi manikal, me karakter të përhershëm, me psikosimptomatologji të shkallës nga mesatare në të rëndë, me datë 13.03.2017 në ora 07:50 ka shkuar në banesën e të dëmtuarit A.V. në rrugën “Hajdar Dushi” në Prishtinë, që ta privojë nga jeta si ish-udhëheqës i lartë i LKJ-së dhe ish-udhëheqës i Kosovës, duke e konsideruar si tradhtar për shkak të qëndrimeve të tij lidhur me demonstratat e vitit 1981 dhe çështjes kombëtare. Me këtë kishte për të kryer veprën penale- hakmarrje.

Prokuroria Speciale e Republikës së Kosovës, ka marrë aktvendim për pezullimin e hetimit kundër S.Xh., A.A., A.H. dhe M.A., të cilët deri më tani kanë qenë të paarritshëm për Prokurorinë. Por vlen të theksohet se Prokuroria i ka ndërmarrë të gjitha veprimet procedurale ligjore.

Ndaj personave R.S., Xh.B., A.P., E.Ll., A.S dhe A.I., janë zhvilluar hetimet, mirëpo Prokuroria Speciale nuk ka gjetur prova të mjaftuara për ngritjen e aktakuzës. Në mungesë të provave janë pushuar hetimet.

PSRK-ja ndaj 17 personave pasi i ka ndërmarrë veprimet hetimore për shkak të kompetencës lëndore, për këta persona e ka dërguar rastin në Prokurorinë Themelore të Prishtinës, në kompetencë të mëtejme.

Në këtë aktakuzë i kemi 2 të dëmtuar ndërsa në cilësi të dëshmitarëve janë propozuar 61 persona. Ndërsa, nga 10 të akuzuarit 4 prej tyre gjinden në masën e paraburgimit, 1 në arrest shtëpiak dhe 1 nën masën lajmërim në Polici.KALLXO.com ka raportuar në vazhdimësi lidhur me këtë rast.

Të gjitha raportimet e KALLXO.com lidhur me rastin e plagosjes së Azem Vllasit mund t`i lexoni duke klikuar në LINK