Vendimet për të cilat mbahet mend Ramush Haradinajt

 

Ramush Haradinaj ka dhënë dorëheqje të parevokueshme nga pozita e kryeministrit pas ftesës nga Gjykata Speciale si i dyshuar.

Ai këtë vendim e ka bërë të ditur në mbledhjen e Qeverisë para kabinetit qeveritar.

KALLXO.com ju sjellë 10 vendimet më të përfolura të Qeverisë së Ramush Haradinajt.

Ai u votua për kryeministër në shtator të 2017.

  1. Formimi i Ushtrisë
  2. Vendosja e taksës prej 100% për produktet serbe dhe boshnjake
  3. Rritjen e pagës për vetën dhe ministrat e tjerë
  4. Kalimi i marrëveshjes së Demarkacionit me Malin e Zi
  5. Numri i madh i emërimit të zëvendësministrave
  6. Pagesa e 53 milionëve për kompaninë Bechtel&Enka
  7. Deportimi i 6 shtetasve turq nga Kosova
  8. Krijimin e një ekipi negociator që Gjykata Kushtetuese e shpalli antikushtetues
  9. Punësimet politike në PTK
  10. Diskutimet për veteranët e UÇK-së dhe dorëheqja e ish prokurorit Elez Blakaj

 

Historiku i Gjykatës Speciale:

Gjykata Speciale ishte miratuar më 3 gusht të vitit 2015 në Kuvendin e Kosovës, pas kërkesave të shumta nga ndërkombëtarët.

Me 82 vota për, 5 kundër dhe 1 abstenim, deputetët e asaj legjislature i kishin votuar ndryshimet e nevojshme kushtetuese të cilat i kishin hapur rrugë themelimit të kësaj gjykate të kërkuar nga bashkësia ndërkombëtare.

Në atë kohë, kryeministër kishte qenë Isa Mustafa, ndërsa zëvendëskryeministër Hashim Thaçi.

Ky i fundit kishte qenë shumë i zëshëm në mbështetjen e krijimit të kësaj Gjykate.

Gjykata Speciale për Kosovën në përbërjen e saj do të ketë vetëm prokurorë e gjykatës ndërkombëtarë.

Ajo ka filluar punën muajve të fundit, kur ka ftuar disa ish figura të larta të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

Lëvizja Vetëvendosje kishte qenë partia e vetme e cila unanimisht kishte votuar kundër krijimit të kësaj Gjykate, ndërsa nga partitë e tjera ka pasur disa figura të pakta që kanë votuar kundër.