Studimi: përdorimi i vitaminës D jep shenja të zbutjes së simptomave të depresionit

Trupat tanë kanë nevojë për sasinë e duhur të vitaminës D për të funksionuar normalisht, si fizikisht ashtu edhe mendërisht, dhe ka prova në rritje që e ndërlidhin mungesën e vitaminës D me depresionin.

Një meta-analizë e re shkencore e 41 studimeve të mëparshme sugjeron se marrja e suplementeve të vitaminës D mund t’i lehtësojë simptomat e depresionit tek njerëzit tashmë të diagnostikuar me depresion, duke hapur një alternativë të mundshme trajtimi për çrregullimin mendor.

Përveç kontrollit të niveleve të kalciumit dhe fosfatit në trup, vitamina D mendohet se ndihmon në rregullimin e funksioneve të ndryshme në sistemin nervor qendror, dhe hulumtimet e mëparshme të kafshëve sugjerojnë se ajo mund të kontribuojë edhe në kontrollin e ekuilibrit kimik në tru, gjë që mund ta shpjegojë lidhjen midis vitaminës D dhe performancës mendore të shëndetit.

Këto gjetje do të nxisin prova të reja klinike të nivelit të lartë në pacientët me depresion për të hedhur më shumë dritë mbi rolin e mundshëm të plotësimit të vitaminës D në trajtimin e depresionit, thotë Tuomas Mikola, autori kryesor i studimit nga Universiteti i Finlandës Lindore.

Meta-analiza e re, e cila u botua në revistën shkencore Critical Reviews in Food Science and Nutrition, përfshiu gjithsej 53,235 pjesëmarrës nga 41 studime, duke përfshirë ata me dhe pa depresion, njerëz që morën suplemente të vitaminës D dhe njerëz që morën një placebo, dhe njerëz me kushte të ndryshme fizike.

Megjithëse dozat e përdorura ndryshonin, një shtesë tipike e vitaminës D ishte 50-100 mikrogramë në ditë. Në pjesëmarrësit me depresion, suplementet e vitaminës D ishin më efektive se placebo në zbutjen e simptomave të depresionit.

Suplementet e vitaminës D duket se janë më efektive për periudha më të shkurtra kohore (nën 12 javë), tha studimi. Megjithatë, në subjektet e shëndetshme, placebo kishte një efekt pak më të madh në simptomat depresive.

Rezultatet tona sugjerojnë se plotësimi i vitaminës D ka efekte të dobishme tek individët me çrregullim të madh depresiv, si dhe tek ata me simptoma më të buta, klinikisht të rëndësishme depresive, shkruajnë autorët e studimit.

Për shkak se depresioni tani njihet si shkaku kryesor i paaftësisë në mbarë botën dhe prek më shumë se 280 milionë njerëz çdo vit, ndërkohë që ilaqet kundër depresionit nuk janë efektivë për të gjithë, nevojiten urgjentisht të hulumtohen më shumë opsione trajtimi.

Megjithatë, para se të mund të ecim përpara, të dhënat që shkenca ka deri tani nuk janë të mjaftueshme për të vërtetuar se nivelet e ulëta të vitaminës D shkaktojnë depresion ose se suplementet janë një trajtim efektiv për të. Megjithëse studimi i ri tregon një lidhje midis marrjes së vitaminës D dhe depresionit, hulumtimet e mëparshme nuk kanë qenë aq përfundimtare.

Megjithëse një meta-analizë si kjo është e dobishme për krahasimin e rezultateve në një numër të madh njerëzish, qasjet dhe faktorët e ndryshëm në çdo studim individual e bëjnë të vështirë nxjerrjen e përfundimeve të përgjithshme.

Do të nevojiten teste statistikore shtesë për të ditur me siguri se çfarë përfshihet, për shembull nëpërmjet studimeve në popullata më të mëdha të përgjithshme dhe klinike, dhe duke parë sasi të ndryshme dozash dhe kohëzgjatje të ndryshme të trajtimit.

Pavarësisht shtrirjes së gjerë të kësaj meta-analize, siguria e provave mbetet e ulët për shkak të heterogjenitetit të popullatave të studimit dhe rrezikut të paragjykimeve të lidhura me numrin e madh të studimeve, thotë Mikola./Science Alert

Përgatiti: Nuhi Shala