Studimi: Përdorimi i kësaj vitamine popullore nuk do t'i mbrojë kockat tuaja

Marrja e një doze më të lartë të vitaminës D për t’i mbrojtur kockat tuaja nuk është e nevojshme nëse jeni një i rritur i shëndetshëm i moshës mesatare ose një i moshuar pa sëmundje ekzistuese të kockave ose mungesë të vitaminës D, zbuloi një studim i ri. Vitamina D i nevojitet trupit për të absorbuar plotësisht kalciumin dhe fosforin nga ushqimi.

Marrja e 2000 IU (njësi ndërkombëtare) në ditë e vitaminës D3 shtesë pa kalcium gjatë më shumë se pesë viteve nuk reduktoi frakturat e ijeve, kyçeve apo legenit në krahasim me marrjen e një placebo-je (një lloj pilule e padëmshme me efekt kryesisht psikologjik) ditore, sipas studimit të botuar të mërkurën në The New England Journal of Medicine.

“Kjo është prova më e madhe, më e gjatë, e kontrolluar e rastësishme për plotësimin e vitaminës D në SHBA – 25,871 burra dhe gra u regjistruan nga të gjitha 50 shtetet, duke përfshirë 20% pjesëmarrës me ngjyrë,” tha autori i studimit Dr. Meryl LeBoff, shefe e kalciumit dhe seksionit të kockave në Divizionin e Endokrinologjisë, Diabetit dhe Hipertensionit në Brigham dhe Spitalin e Grave në Boston.

“Në përgjithësi, rezultatet nga kjo provë e madhe klinike nuk e mbështesin përdorimin e suplementeve të vitaminës D për t’i reduktuar frakturat tek burrat dhe gratë përgjithësisht të shëndetshëm amerikanë,” tha LeBoff, gjithashtu një profesor i mjekësisë në Shkollën Mjekësore të Harvardit.

“Vlefshmëria e studimit është e shkëlqyer. Është në përputhje me të dhënat e mëparshme që tregojnë se një popullatë e papërzgjedhur për mungesë të vitaminës D nuk përfiton nga suplementet e vitaminës D,” tha Dr. Anne Rentoumis Cappola, profesore e mjekësisë në Divizionin e Endokrinologjisë, Diabetit dhe Metabolizmit në Shkollën e Mjekësisë Perelman të Universitetit të Pensilvanisë në Filadelfia.

“Të dhënat e provës klinike të rastësishme janë niveli më i lartë i të dhënave dhe ato në mënyrë të përsëritur nuk kanë treguar përfitime nga ndonjë vitaminë kur i janë dhënë një popullate të pazgjedhur të studimit,” tha Cappola, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

Nuk vlen për të gjithë

Megjithatë, rezultatet e studimit nuk do të zbatohen për njerëzit me një mungesë të madhe të vitaminës D, tha LeBoff. As nuk zbatohet për këdo me masë të ulët kockore, e cila është më pak se dendësia minerale e kockave optimale, ose osteoporoza, një sëmundje e hollimit të kockave që bën që kockat të bëhen aq të brishta sa një rënie apo edhe një stres i lehtë mund ta shkaktojë një frakturë.

“Ky është një problem i madh i shëndetit publik në SHBA. Një në dy gra të moshës 50 vjeç e lart do të zhvillojnë një frakturë të lidhur me osteoporozën gjatë jetës së tyre të mbetur,” tha LeBoff. “Është vërtet e rëndësishme që pacientët me osteoporozë të vlerësohen për shumë faktorë themelorë që kontribuojnë në osteoporozën për të parë nëse ka ndonjë shkak të kthyeshëm.”

Rezultatet e studimit gjithashtu nuk zbatohen për të moshuarit në shtëpitë e pleqve, tha LeBoff, për shkak të faktorëve unikë që vlejnë në mjediset e tyre të jetesës.

“Ata mund të mos dalin jashtë për t’u ekspozuar në rrezet e diellit në lëkurën e tyre, e cila është një burim kryesor i aktivizimit të vitaminës D,” tha ajo. “Ata mund të mos kenë ushqim të mirë, mund të kenë kushte të tjera mjekësore ose probleme gastrointestinale, ndaj duhet të flasin me mjekun e tyre për kujdesin ndaj pacientëve”.

Nevoja për vitaminë D

Trupi ka nevojë për vitaminë D. Detyra kryesore e vitaminës është ta ndihmojë trupin ta thithë kalciumin nga zorrët – në fakt, trupi nuk mund të thithë kalcium nëse nuk është e pranishme vitamina D. Vitamina gjithashtu luan një rol në shëndetin e imunitetit, aktivitetin e qelizave të trurit dhe funksionimin e muskujve.

Në Shtetet e Bashkuara, 15 mikrogramë ose 600 njësi ndërkombëtare (IU) të vitaminës D në ditë, rekomandohen për të rriturit deri në 70 vjeç, sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit.

Për të rriturit mbi 70 vjeç, doza rritet në 20 mikrogramë ose 800 IU çdo ditë. Akademia Amerikane e Pediatrisë kohët e fundit e dyfishoi sasinë e rekomanduar për foshnjat, fëmijët dhe adoleshentët në 10 mikrogramë ose 400 IU në ditë.

Ndryshe nga vitaminat e tretshme në ujë, të cilat trupi mund t’i eliminojë lehtësisht, vitamina D dhe simotrat e saj A, E dhe K, grumbullohen në mëlçi dhe qelizat dhjamore të trupit derisa të jenë të nevojshme. Konsumimi mbi dozën e rekomanduar ditore mund të rritet në nivele toksike.

Një studim i vitit 2017 zbuloi se 3% e amerikanëve merrnin më shumë se kufiri i sipërm i tolerueshëm prej 4,000 IU në ditë për të rriturit, duke e vënë veten në rrezik për një mbidozë. Rreth 18% merrnin më shumë se 1000 IU në ditë.

Vetëm pas fillimit të vitit, një burrë britanik filloi të vuante nga të përziera, dhimbje barku, diarre dhe të vjella të përsëritura, së bashku me ngërçe në këmbë dhe zhurmë në vesh pas një muaji të marrjes së sasive masive të vitaminës D tre herë në ditë. ditë. Nivelet e tij të vitaminës D mbetën të larta për muaj të tërë, tha mjeku i tij.

Nëse merren parasysh suplementet e vitaminës D, nivelet ditore të vitaminës D të marra nga ushqimi duhet të merren parasysh në vendim, paralajmërojnë ekspertët. Përveç ushqimeve të fortifikuara, vezët, djathi, kërpudhat shiitake, salmoni, peshku shpatë, toni, trofta e ylberit dhe mëlçia e viçit përmbajnë vitaminë D, ashtu si edhe vaji i mëlçisë së merlucit.

Kushdo që shqetësohet për nivelet e vitaminës D duhet t’i vlerësojë ato nga një mjek, thonë ekspertët./CNN