Studimi në SHBA: Pirja e përditshme e çajit të zi mund ta ulë rrezikun e vdekjes

Pirja e çajit të zi – të paktën dy gota në ditë – mund t’i ndihmojë njerëzit të jetojnë një jetë më të gjatë dhe më të shëndetshme, sipas një studimi të ri nga Instituti Kombëtar i Shëndetit, në SHBA.

Gjetjet, të publikuara të hënën në Annals of Internal Medicine, zbuluan se konsumuesit e çajit të zi kishin një rrezik “modestisht” më të ulët të vdekjes nga të gjitha shkaqet, si dhe vdekjen nga sëmundjet kardiovaskulare, sëmundjet ishemike të zemrës dhe goditjet në tru.

Ndërkohë që provat e kaluara e kanë lidhur konsumin e çajit me jetëgjatësinë më të madhe, këto studime e vlerësuan kryesisht çajin jeshil, zakonisht në popullatat aziatike. Hulumtimi mbi çajin e zi – i cili është lloji më i zakonshëm i çajit që konsumohet në Mbretërinë e Bashkuar – më parë ishte kufizuar me gjetje të përziera.

Hulumtimi i ri, megjithatë, sugjeron se përfitimet shëndetësore të çajit të zi janë të ngjashme me ato të çajit jeshil dhe se edhe nivele më të larta të konsumit të çajit të zi mund të jenë pjesë e një diete të shëndetshme.

Dy gota çaj të zi çdo ditë lidhen me rrezik më të ulët të vdekjes

Për studimin, studiuesit nga Instituti Kombëtar i Kancerit vlerësuan të dhënat shëndetësore nga 498,043 njerëz në Mbretërinë e Bashkuar midis moshës 40 dhe 69 vjeç, me burim nga UK Biobank, një bazë të dhënash biomjekësore në shkallë të gjerë.

Pjesëmarrësit plotësuan një pyetësor bazë që përfshinte pyetje në lidhje me zakonet e tyre të pirjes së çajit dhe stilit të jetesës, dhe studiuesit i krahasuan ato zakone të vetë-raportuara me normat e vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet.

Pjesëmarrësit u ndoqën për rreth 11 vjet dhe studiuesit përcaktuan se njerëzit që pinin të paktën dy filxhanë çaj në ditë kishin një rrezik 9%-13% më të ulët të vdekjes nga të gjitha shkaqet, krahasuar me njerëzit që nuk pinin fare çaj.

Njerëzit që pinin më shumë çaj u zbulua gjithashtu se kishin shkallë më të ulët të vdekjeve nga sëmundjet kardiovaskulare, sëmundjet ishemike të zemrës dhe goditjet në tru.

Gjetjet qëndruan të vërteta pavarësisht se si njerëzit e shijonin çajin e tyre – të nxehtë apo të ftohtë, me ose pa qumësht ose sheqer – dhe sa shpejt ose ngadalë ishin në gjendje të metabolizonin kafeinën.

Përfitimet shëndetësore dukej se kufizoheshin rreth dy filxhanë çaj në ditë. Megjithëse më shumë çaj nuk ishte domosdoshmërisht i dëmshëm, nuk kishte ndonjë përfitim shtesë shëndetësor.

Përfitimet shëndetësore të lidhura me çajin e zi

Çaji i zi përmban nivele të larta të polifenoleve dhe flavonoideve, të cilat dihet se e reduktojnë stresin oksidativ dhe inflamacionin, sipas Dana Hunnes, dietologe e lartë klinike në Qendrën Mjekësore UCLA dhe asistent profesor në Shkollën Fielding të Shëndetit Publik të UCLA, i cili nuk ishte i përfshirë në kërkimin e ri.

“Ka të ngjarë që ajo që ka parë ky studim mund të lidhet me efektin e këtyre fitonutrientëve dhe komponimeve në çaj që e reduktojnë stresin oksidativ dhe inflamacionin, dhe për këtë arsye e ulin rrezikun e vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet,” Hunnes, i cili është gjithashtu autor i Recipe for Survival, ka thënë Health.

Si inflamacioni ashtu edhe stresi oksidativ i dëmtojnë qelizat tona dhe përfundimisht mund të çojnë në kancer, sipas Benjamin Hirsh, drejtor i kardiologjisë parandaluese në Spitalin e Zemrës Sandra Atlas Bass të Northëell Health, i cili nuk ishte i përfshirë në studimin e ri.

Hunnes shtoi se inflamacioni është gjetur gjithashtu të jetë një faktor kontribues për shumë kushte të tjera shëndetësore, si sëmundjet e zemrës, goditjet në tru dhe diabeti.

“Inflamacioni ndikohet ndjeshëm nga ajo që hamë, ajo që pimë dhe çfarëdo tjetër që hamë”, tha Hunnes, “kjo është arsyeja pse kaq shumë kushte tani konsiderohen si “sëmundje kronike të lidhura me të ushqyerit”.

Por në konsumimin e ushqimeve dhe pijeve që janë të pasura me fitonutrientë – komponime të prodhuara nga bimët – njerëzit mund t’i japin trupit të tyre një nxitje ushqyese duke e rritur imunitetin dhe duke e riparuar dhe mbrojtur kundër dëmtimit qelizor.

Sipas Guy L. Mintz, drejtor i shëndetit kardiovaskular dhe lipidologjisë, konsumimi i flavonoideve dhe polifenoleve në mënyrë specifike – llojet e fitonutrientëve që gjenden në çajin e zi – mund të ndihmojë në përmirësimin e funksionit të enëve të gjakut, uljen e kolesterolit të keq dhe menaxhimin e ndjeshmërisë ndaj insulinës.

Konsumi i çajit të zi mund të mos jetë faktori i vetëm

Megjithëse studiuesit arritën në përfundimin se çaji i zi – edhe në sasi më të mëdha – mund të jetë pjesë e një diete të shëndetshme, është e rëndësishme të theksohet se do të nevojiten më shumë kërkime për të parë se si pirja e çajit të zi mund të ndikojë në popullatat e tjera, pasi pjesëmarrësit në hulumtimin e ri ishin kryesisht të bardhë.

Kërkime të mëtejshme se si mënyra e jetesës dhe faktorët gjenetikë ndikojnë në përfitimet e konsumit të çajit do të jenë gjithashtu të nevojshme, veçanërisht sepse studimi ishte vëzhgues, tha Hunnes.

Dhe ndërsa gjetjet sugjerojnë se çaji mund të jetë pjesë e një diete të shëndetshme, kjo nuk do të thotë se të gjithë duhet të angazhohen për të pirë disa filxhanë çaj në ditë, sipas studiuesve.

Nëse shtoni çaj në dietën tuaj, dëgjoni trupin tuaj. Çaji përmban shumë kafeinë dhe disa njerëz mund të jenë të ndjeshëm ndaj efekteve të tij stimuluese. Është gjithashtu një diuretik dhe shumë njerëz mund t’i çojë në dehidrim, tha Dr. Mintz.

Por ata që shijojnë disa filxhanë çaj në ditë, ndoshta duhet t’i përmbahen atij për përfitimet e mundshme shëndetësore. “Nëse nuk keni asnjë problem me kafeinën, pini sa të kënaqeni,” tha Hunnes, “por nuk do të shihni shumë përfitime përtej vetëm pirjes së dy filxhanëve në ditë.”/Health.com