Studimi: Covid-i afagjatë i lidhur me ekspozimin ndaj ndotjes së ajrit tek të rinjtë

Megjithëse infeksionet e COVID-19 janë zakonisht më pak të rënda tek të rriturit e rinj, kjo nuk do të thotë se ata nuk janë ende në rrezik të komplikimeve nga COVID-19. Për shembull, rreth një në 25 të rritur të moshës mbi 16 vjeç kanë raportuar se kanë vuajtur nga simptomat afatgjata të COVID-19 pas infeksionit të tyre të parë. Për disa, këto simptoma kanë zgjatur për gati dy vjet.

Ndërkohë që po i afrohemi më shumë kuptimit të disa prej mekanizmave gjenetikë dhe imunologjikë që e shkaktojnë COVID-in afatgjatë, ka ende shumë gjëra që nuk i dimë për gjendjen – duke përfshirë arsyen pse njerëzit me infeksione ndryshe të lehta COVID-19 vazhdojnë të zhvillojnë COVID-19 për një kohë të gjatë.

Ne gjithashtu dimë tani për disa nga faktorët e rrezikut që i bëjnë njerëzit më të prirur të zhvillojnë një kohë të gjatë COVID-in, duke e përfshirë vuajtjen nga sëmundjet kronike dhe një mënyrë jetese jo të shëndetshme. Dhe studimi ynë i fundit tani ka zbuluar se të paktën për të rinjtë e moshës 26-28 vjeç, ku ata jetojnë, mund ta rrisë rrezikun e tyre për një kohë të gjatë me COVID.

Ndërkohë që shumica e njerëzve shërohen nga një infeksion COVID-19 pas disa javësh, për disa njerëz simptomat e tyre mund të vazhdojnë të vazhdojnë për muaj apo edhe vite më pas. Simptomat më të zakonshme përfshijnë lodhje ekstreme, humbje të nuhatjes (ose shije), dhimbje muskulore dhe gulçim, megjithëse simptoma të tjera – si mjegullim i trurit – janë raportuar gjithashtu. Ndërkohë që nuk ka asnjë test për një COVID-19 afatgjatë, një mjek mund ta diagnostikojë gjendjen përmes analizave të gjakut, kontrollimit të presionit të gjakut ose rrezeve X të gjoksit.

Ndotja e ajrit dhe COVID-19

Në studimin tonë të fundit, të botuar në Lancet Regional Health Europe, ne e kemi studiuar ndikimin e ekspozimit afatgjatë të ndotjes së ajrit në rrezikun e COVID-it për një kohë të gjatë tek të rriturit e rinj.

Për të kryer studimin tonë, ne kemi përdorur të dhëna nga grupi i vazhdueshëm i lindjeve BAMSE. Ky studim filloi në vitin 1994 në qarkun e Stokholmit, Suedi dhe rekrutoi 4,000 të porsalindur – shumë prej të cilëve ende përcillen edhe sot. Pjesëmarrësve iu dhanë pyetësorë të shpeshtë dhe morën pjesë në ekzaminime klinike gjatë fëmijërisë dhe adoleshencës për të gjurmuar aspekte të ndryshme të shëndetit të tyre.

Midis gushtit 2020 dhe shkurtit të vitit 2022, pjesëmarrësit morën pjesë në një përcjellje të fokusuar te COVID. Midis 753 pjesëmarrësve të studimit që kishin pasur COVID, pothuajse një në gjashtë që kishte një infeksion të butë ose të moderuar raportoi se vuante nga simptoma të zgjatura për dy muaj ose më shumë. Simptomat më të zakonshme të vazhdueshme të raportuara ishin ndjesia e ndryshuar e nuhatjes ose shijes, gulçimi dhe lodhja ekstreme.

Më pas ne e kemi vlerësuar nivelin e ndotjes së ajrit ndaj të cilit ishin ekspozuar pjesëmarrësit para pandemisë duke i parë nivelet e ndotjes në adresat e tyre të banimit. Kemi zbuluar se ekspozimi ndaj niveleve relativisht të larta të ndotjes së ajrit në vitin 2019 – veçanërisht ndotja e ajrit me grimca të imëta, që buron kryesisht nga trafiku – lidhej me një gjasë 28% më të madhe për të pasur një COVID afatgjatë në krahasim me ata që jetonin në zona me ndotje të ulët.

Kjo lidhje mbeti e tillë edhe pasi u morën parasysh faktorë të tjerë potencialisht të lidhur me rrezikun më të madh të COVID dhe ekspozimin ndaj ndotjes së ajrit – duke përfshirë statusin socio-ekonomik, nëse pinin duhan dhe nëse kishin ndonjë gjendje tjetër shëndetësore (si astma).

Lidhja midis ndotjes së ajrit dhe gjasave për të zhvilluar një COVID afatgjatë ishte gjithashtu më e fortë për simptoma specifike COVID-it afatgjatë – veçanërisht ato që lidhen me shëndetin e frymëmarrjes, si gulçimi.

Cilësia e ajrit

Ndotja e ajrit është shkaku i katërt kryesor i vdekjeve në mbarë botën. Është e lidhur me sëmundje të shumta, duke përfshirë astmën, sëmundjen pulmonare obstruktive kronike dhe sulmin në tru, si dhe COVID-19.

Studimi ynë është tani i pari që lidh ekspozimin ndaj ndotjes së ajrit me COVID-in afatgjatë tek të rriturit e rinj.

Aktualisht nuk dihet pse ndotja e ajrit mund të ndërlidhet me COVID-in afatgjatë. Mirëpo, bazuar në atë që dimë nga studime të tjera mbi dëmet e ndotjes së ajrit, një shpjegim i mundshëm mund të jetë se ndotja e ajrit shkakton inflamacion në shumë inde dhe organe të trupit tonë. Ndërkohë që inflamacioni është mënyra e trupit për t’u mbrojtur nga patogjenët e dëmshëm – të tillë si bakteret ose viruset – ai gjithashtu mund të jetë i dëmshëm dhe shkatërrues për vetë trupin. Kështu, inflamacioni afatgjatë i lidhur me ekspozimin ndaj ndotjes së ajrit mund të shkaktojë gamën e simptomave që njerëzit raportojnë se përjetojnë me COVID afatgjatë.

Por do të jetë e rëndësishme të vazhdohet me eksplorimin e mekanizmave të tjerë të mundshëm, përfshirë faktorët gjenetikë dhe imunologjikë, që shpjegojnë pse njerëzit që jetojnë në zona shumë të ndotura kanë më shumë gjasa të zhvillojnë një COVID afatgjatë. Do të jetë gjithashtu e rëndësishme të eksplorohet nëse ka një lidhje të ngjashme midis ndotjes së ajrit dhe COVID-it afatgjatë në grupmoshat e tjera.

Dhe, meqenëse studimi ynë u krye përpara se shumica e pjesëmarrësve ta kishin marrë vaksinën kundër COVID-19, kërkimet e ardhshme do të duhet ta marrin në konsideratë këtë dhe të vlerësojnë nëse vaksinimi e ndryshon fare këtë lidhje.  

Shpresojmë që gjetjet tona do të shtojnë kuptimin tonë për COVID-in afatgjatë, gjë që mund të na ndihmojë të dimë më mirë se si ta diagnostikojmë dhe trajtojmë gjendjen. Hulumtimi ynë gjithashtu shton më tej grupin aktual të provave që tregojnë se sa e dëmshme është ndotja e ajrit për shëndetin e njeriut. Duke qenë se të gjithë janë disi të ekspozuar ndaj ndotjes së ajrit gjatë jetës së tyre, është e qartë se duhet bërë më shumë për të reduktuar nivelet e ndotjes së ajrit në mbarë botën, në mënyrë që të përmirësohen të gjitha aspektet e shëndetit./The Conversation

Përgatiti: Nuhi Shala