Doctor with antiseptic. Coronavirus theme.

Studimi amerikan: Pothuajse 1 në 5 persona të moshës madhore me COVID-19 kanë simptoma të vazhdueshme

Gati 1 në 5 amerikanë të moshes madhore që raportuan se kishin COVID-19 në të kaluarën, kanë ende simptoma të COVID-19 afatgjatë, sipas të dhënave të një sondazhi të mbledhur në dy javët e para të qershorit, thanë të mërkurën zyrtarët shëndetësorë nga SHBA.

Në përgjithësi, 1 në 13 i moshës madhore në Shtetet e Bashkuara kanë simptoma të gjata të COVID që kanë zgjatur për tre muaj ose më shumë pas kontraktimit të parë të sëmundjes dhe që nuk i kanë pasur përpara infeksionit, treguan të dhënat.

Të dhënat u mblodhën nga 1 deri në 13 qershor nga Byroja e Regjistrimit e SHBA-ve  dhe e analizuar nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, CDC.

Simptomat e gjata të COVID përfshijnë lodhje, ritme të shpejta të zemrës, gulçim, vështirësi kognitive, dhimbje kronike, anomali shqisore dhe dobësi të muskujve. Ato mund të jenë dobësuese dhe zgjasin me javë ose muaj pas shërimit nga infeksioni fillestar.Analiza e CDC zbuloi gjithashtu se të rriturit më të rinj kishin më shumë gjasa të kishin simptoma të vazhdueshme sesa të rriturit e moshuar.

Gratë gjithashtu kishin më shumë gjasa të kishin COVID-in për një kohë të gjatë sesa burrat, sipas studimit, me 9.4% të SHBA. Gratë e rritura që raportojnë simptoma të gjata të COVID krahasuar me 5.5% të meshkujve.

Sondazhi zbuloi se gati 9% e të rriturve hispanikë kanë COVID afatgjatë, më e lartë se të rriturit e bardhë dhe zezakë johispanikë dhe më shumë se dyfishi i përqindjes së të rriturve aziatikë johispanikë.

Kishte edhe dallime të bazuara në shtetet amerikane, me Kentaki dhe Alabama që raportojnë përqindjen më të lartë të të rriturve me simptoma të gjata të COVID, ndërsa Haëaii, Maryland dhe Virginia raportuan më të ulëtin, sipas sondazhit të lartcekur./VoA