Studimi: 4 mijë hapa ecje në ditë mjaftojnë për një jetë më të gjatë dhe më aktive

Një ecje me vetëm 4 mijë hapa në ditë – më pak se gjysma e 10 mijë hapave që rekomandohen shpesh për ta mbajtur një mënyrë jetese aktive – mund të jetë e mjaftueshme për ta zgjatur jetën tonë, sipas një studimi të botuar në Gazetën Evropiane të Kardiologjisë Parandaluese.

Studiuesit zbuluan se më shumë ecje është më e mirë, me çdo një mijë hapa shtesë në ditë që shoqërohet me një rrezik afërsisht 15% më të ulët të vdekjes së parakohshme. Por ai i bashkohet një numri në rritje të kërkimeve që sugjerojnë se stërvitjet nuk duhet të jenë aq rraskapitëse ose të gjata për ta përmirësuar shëndetin tuaj. Gjithçka, nga ecja në punët e shtëpisë dhe kërcimi mund të kontribuojë në mirëqenien, kanë treguar studimet.

Për të arritur gjetjet e reja, një ekip studiuesish analizoi 17 punime të botuara më parë mbi ecjen dhe shëndetin, pasi hapat e ndërmarrë në ditë janë një masë e zakonshme e studiuar e aktivitetit fizik. Kumulativisht, këto studime përfshinin më shumë se 225,000 të rritur nga shumë vende me një moshë mesatare 64 vjeç, disa prej të cilëve ishin përgjithësisht në gjendje të mirë shëndetësore dhe disa prej të cilëve kishin faktorë rreziku për sëmundje kardiovaskulare. Mesatarisht, ata u gjurmuan për shtatë vjet.

Pas analizimit të të dhënave nga ato studime, studiuesit përcaktuan se rreziku i vdekshmërisë bie në mënyrë progresive ndërkohë që njerëzit ecin më shumë. Ata nuk kanë mundur ta gjejnë një pikë në të cilën aktiviteti shtesë ndalon së shfaquri i dobishëm, deri në 20 mijë hapa në ditë.

Mirëpo, në përputhje me hulumtimet e mëparshme, ata gjithashtu arritën në përfundimin se nuk nevojiten një numër masiv hapash të përditshëm për ta përmirësuar shëndetin. Rreziku i vdekjes për çfarëdo shkaku filloi të bjerë ndjeshëm pasi pjesëmarrësit e studimit kaluan një prag prej rreth 4 mijë hapash në ditë (ekuivalentin me afërsisht dy milje). Pragu ishte edhe më i ulët – rreth 2,500 hapa në ditë – kur shikohet veçanërisht rreziku i vdekjes nga sëmundjet kardiovaskulare.

Këto tendenca mbetën mjaft konstante në vende të ndryshme gjeografike, si dhe kur krahasoheshin burrat dhe gratë, zbuluan studiuesit. Megjithatë, kishte disa dallime midis njerëzve të moshave të ndryshme. Të rriturit mbi 60 vjeç panë rreth 42% rënie të rrezikut të vdekshmërisë kur ecnin mes 6 mijë dhe 10 mijë hapave në ditë, ndërsa ata më të rinj se 60 vjeç panë një reduktim afërsisht 49% kur ecnin mes 7 mijë dhe 13 mijë hapa në ditë.

Ka disa paralajmërime për gjetjet. Për një prej tyre, hulumtimi vëzhgues i kësaj natyre mund të zbulojë modele, por nuk mund të japë prova përfundimtare për shkakun dhe efektin. Studiuesit gjithashtu nuk qenë në gjendje ta llogarisin plotësisht statusin socio-ekonomik të pjesëmarrësve ose stilin e përgjithshëm të jetesës, që do të thotë se hapat e përditshëm ishin vetëm një pjesë e një enigme më të madhe. Është e mundur, për shembull, që njerëzit që ishin më aktivë të kishin gjithashtu një sërë zakonesh të tjera të shëndetshme që mund të kontribuojnë në një jetëgjatësi më të gjatë.

Megjithatë, hulumtimi i ri bashkohet me shumë studime të tjera – dhe udhëzime federale të aktivitetit fizik të SHBA-së në të njëjtin përfundim: më shumë ecje është pothuajse gjithmonë më profitabile për shëndetin, por një ecje më e vogël është gjithashtu më mirë se asgjë./Time