Rastet e pashpjegueshme të hepatitit po shënojnë rritje në mbarë botën

Rastet e hepatitit të pashpjegueshëm janë rritur në të paktën 348 sosh në nivel global, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), e cila tani po e shqyrton rolin e mundshëm të luajtur nga adenovirusi dhe infeksioni COVID-19.

Rastet misterioze të sëmundjes akute të mëlçisë që prekin kryesisht fëmijët e vegjël kanë qenë në mëdyshje ekspertët e shëndetit në mbarë botën javët e fundit. Ata tani janë një çështje e hetimit aktiv, tha agjencia e OKB-së, me ekspertët dhe shkencëtarët e saj në shtetet e prekura që punojnë për të gjetur shkakun.

Në një konferencë për media të martën (10 maj), profesoresha Philippa Easterbrook e programit global të hepatitit të OBSH-së u tha gazetarëve se kishte të paktën 348 raste të mundshme, me 70 të tjera nën hetim.

“Mendoj se është e rëndësishme të theksohet se aktualisht janë vetëm gjashtë vende që raportojnë më shumë se pesë raste. Të gjitha vendet e mbetura kanë më pak se pesë raste, “tha ajo.

Shumica e rasteve janë raportuar në Mbretërinë e Bashkuar, e cila ka raportuar “rreth 163” sosh dhe ishte vendi i parë që ngriti alarmin, duke raportuar 10 raste të hepatitit të rëndë në Skoci tek OBSH më 5 prill, te fëmijët nën 10 vjeç. 

Shtetet e Bashkuara tani kanë raportuar gjithashtu më shumë se 100 raste, të cilat janë përfshirë në totalin e OBSH-së.

Çfarë mund t’i shkaktojë këto raste të hepatitit?

Hepatiti, inflamacioni i mëlçisë, shpesh kontraktohet nëpërmjet virusit të hepatitit, prej të cilit ekzistojnë pesë lloje kryesore: A, B, C, D dhe E.

Këto raste të reja janë misterioze sepse testimi nuk ka treguar asnjë shenjë të këtyre llojeve të virusit.

Easterbrook tha se aktualisht “hipotezat kryesore mbeten ato që përfshijnë një adenovirus, por unë mendoj se me një konsideratë të rëndësishme edhe për rolin e COVID gjithashtu, qoftë si një bashkëinfeksion ose si infeksion i kaluar”.

Adenoviruset mund të shkaktojnë një sërë sëmundjesh të ndryshme, që variojnë nga të lehta në më të rënda, dhe lloji 41 është identifikuar se ka një lidhje të mundshme me rastet e hepatitit.

Më shumë testime janë në vazhdim për të përcaktuar se sa pacientë janë pozitivë për adenovirus dhe sa janë ose kanë qenë të infektuar me koronavirus.

“Duke i parë mostrat e indeve, mostrat e mëlçisë, asnjë nga këto nuk tregon ndonjë nga tiparet tipike që mund të karakterizohet me një infeksion të mëlçisë për shkak të adenovirusit, por ne jemi në pritje të ekzaminimeve të mëtejshme të biopsive,” tha Easterbrook.

Nga ata që u testuan në rastet në Mbretërinë e Bashkuar, ajo tha se rreth 18 për qind ishin pozitivë me COVID-19 në një test PCR, “dhe një fokus i madh i javës së ardhshme është vërtet kërkimi i testimit serologjik për ekspozimin e mëparshëm dhe infeksionet me COVID”.

“Ne shpresojmë se brenda javës do të ketë të dhëna nga Britania e Madhe që japin krahasime nëse shkalla e zbulimit të Adeno(virusit) tek fëmijët me sëmundje të mëlçisë ndryshon nga ajo te fëmijët e tjerë të hospitalizuar”, shtoi ajo.

“Kjo do të na ndihmojë në përcaktimin nëse Adeno është një infeksion i rastësishëm që është zbuluar ose ka një lidhje shkakësore ose të mundshme shkakësore”.

Inflamacioni i mëlçisë mund të ndikojë në funksionin e mëlçisë dhe sëmundja mund të ndryshojë në ashpërsi në varësi të shkakut.

Autoritetet shëndetësore në SHBA thanë të premten se po i hetojnë 109 raste misterioze, të cilat përfshijnë pesë vdekje. Tre fëmijë kanë vdekur në Indonezi.

Një numër i vogël fëmijësh i janë nënshtruar edhe transplanteve të mëlçisë si pasojë e hepatitit./Euronews