Pse është mirë të hidhet pak qumësht në çdo filxhan kafeje

Një studim i ri i shkencëtarëve danezë ka treguar cilësi të reja të kafesë në kombinim me pak qumësht, ku qumështi në fakt rrit efektin anti-inflamator të kafesë.

Shkenca ka treguar se vetë aroma e kafesë mund të na zgjojë më lehtë prej gjumit si dhe ka edhe më shumë lajme të mira për adhuruesit e asaj pijeje të zezë, sepse ka edhe përfitime shëndetësore. Kafeja është burim i antioksidantëve që e luftojnë inflamacionin dhe pirja e saj para stërvitjes ka një efekt të dobishëm në djegien e yndyrës.

Megjithatë, një studim i ri sugjeron tani se shtimi i një sasie të qumështit, i cili përmban proteina, mund t’i rrisë përfitimet shëndetësore të pirjes së kafesë. Shkencëtarët nga Universiteti i Kopenhagës në Danimarkë ekzaminuan se si antioksidantët e quajtur polifenole ndërveprojnë me aminoacidet, blloqet ndërtuese të proteinave, dhe zbuluan se kombinimi i tyre ishte dy herë më efektiv në luftimin e inflamacionit qelizor sesa vetëm polifenolet.

Roli i polifenoleve dhe adukteve

Polifenolet mund të gjenden në shumë ushqime, duke përfshirë kafenë dhe çajin, frutat dhe perimet, verën e kuqe dhe birrën. Ashtu si antioksidantët e tjerë, studimet e mëparshme sugjerojnë se disa polifenole mund ta parandalojnë dhe ngadalësojnë oksidimin e kimikateve të shëndetshme dhe të mbrojnë trupin tonë nga sëmundjet. Ata mendohet se e bëjnë këtë pjesërisht duke kontrolluar inflamacionin, një përgjigje komplekse imune që përfshin qelizat e quajtura makrofagë që çlirojnë disa ndërmjetës inflamatorë. Inflamacioni ndihmon në mbrojtjen kundër infeksionit, por nëse nuk kontrollohet siç duhet, mund të çojë në sëmundje të tilla si diabeti i tipit II, Alzheimer dhe sëmundja e Parkinsonit.

Acidi kafeik (CA) dhe acidi klorogjenik (CGA) janë polifenole që njihen mirë se kanë efekte antioksiduese dhe anti-inflamatore, por autorët e studimit donin të zbulonin nëse reagimet që këto polifenole kanë me kimikate të tjera mund të ndikojnë gjithashtu në rregullimin imun. Hulumtimi i tyre u botua në Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Adduktet janë produkte të formuara kur dy ose më shumë molekula bashkohen së bashku. Në rastin konkret të kafesë me qumësht, aminoacidi cisteinë (Cys), që gjendet në produktet e qumështit, kombinohet me polifenolet CA dhe CGA që gjenden në kafe, për të krijuar addukte CA–Cys dhe CGA–Cys. Për të mbështetur këtë hulumtim, shkencëtarët danezë demonstruan me sukses në një tjetër studim të ri se polifenolet lidhen me proteinat në një pije kafeje me qumësht.

Reagim i shpejtë

Rezultati ynë tregon se reagimi midis polifenoleve dhe proteinave ndodh gjithashtu në disa nga pijet e kafesë me qumësht që kemi studiuar. Në fakt, reagimi ndodh aq shpejt sa ka qenë e vështirë të shmanget në çdo ushqim që kemi studiuar deri më tani, thotë Marianne Nissen Lund, shkencëtare ushqimore dhe bashkëautore e të dy studimeve.

Në studimin e ri primar, studiuesit përdorën sekuencën e ARN-së për t’i studiuar efektet rregulluese imune të CA-Cys dhe CGA-Cys në qelizat makrofag që i nënshtrohen inflamacionit artificial. Ata gjithashtu testuan efektet e vetëm CA dhe CGA dhe i krahasuan ato me një grup kontrolli të makrofagëve që nuk ishin të ekspozuar ndaj polifenoleve ose addukteve Cys.

Siç prisnin shkencëtarët, polifenolet CA dhe CGA i penguan reaksionet inflamatore, veçanërisht prodhimin e specieve reaktive të oksigjenit (ROS), prostaglandinës E2 (PGE2) dhe citokinave interleukin-6 dhe faktorit të nekrozës së tumorit (TNF). Por kur polifenolet CA dhe CGA u kombinuan me cisteinat e aminoacideve që gjenden në proteinat e qumështit, efektet e tyre anti-inflamatore u rritën.

Qelizat makrofag të ekspozuara vetëm ndaj polifenoleve, për shembull, treguan më shumë se 2.5 herë aktivitet TNF sesa kur ekspozoheshin ndaj një addukti polifenol-cisteinë. Përjashtimi i vetëm ishte ROS, i cili në mënyrë të pashpjegueshme u rrit në makrofag kur ishte i pranishëm kombinimi polifenol-aminoacid në krahasim me polifenolet vetëm.

Hapi tjetër, testimi i kafshëve

Është interesante ta vëzhgosh efektin anti-inflamator në eksperimentet mbi qelizat. Dhe padyshim, kjo vetëm na bëri më të interesuar për të kuptuar më në detaje këto efekte shëndetësore. Pra, hapi tjetër do të jetë studimi i efekteve te kafshët, thotë Andrew Williams, imunolog dhe një nga autorët e studimit.

Nevojiten kërkime të mëtejshme për të zbuluar pse dhe çfarë nënkuptojnë këto rezultate në praktikë për shëndetin e njeriut. Studimi i ri shqyrtoi vetëm se si një lloj ndërmjetësi imunitar reagon ndaj kimikateve të ngjashme me kafenë në një mjedis laboratorik.

Rezultatet tona mund të përdoren si një referencë e rëndësishme në aplikimin e adukteve të formuara nga komponimet fenolike dhe aminoacidet në ushqimet e ardhshme funksionale ose produktet medicinale që synojnë t’i modulojnë sëmundjet metabolike, neurologjike ose imunologjike, përfundojnë autorët e studimit./Science Alert

Përgatiti: Nuhi Shala